Slovenija
10799 ogledov

Mrazu bo sledila odjuga

sneg Saša Despot
Jutri zelo mrzlo, potem pa sprememba.

Konec tedna bo v znamenju vremenskega preobrata, sporoča jo meteorologi z Arso. Nocij se bo v večjem delu države razjasnilo, zato bo sobotna jutranja temperatura marsikje najnižja v letošnji zimi.

Jutri tudi do -20

Ta se bo gibala od -13 do -6, predvsem v alpskih dolinah in na planotah Notranjske pa se bo spustila do -17 °C. V mraziščih pa bo še za nekaj stopinj hladneje, piše na svoji strani Arso. Ob morju bo okoli 0 stopinj celzija. 

Najprej višinska topla fronta ...

V soboto čez dan bo precej koprenaste oblačnosti, v višinah se bo že začela otoplitev. Naše kraje bo prehajala višinska topla fronta. Blizu tal se bo še vedno zadrževal hladen zrak, zato najvišja temperatura ne bo tako visoka, le na vzhodu, kjer bo že zapihal jugozahodnik, se bo segrelo do 3 °C.

Nato še vlažen zrak ...

V nedeljo nas bo dosegel vlažen zrak iz Sredozemlja. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo, ponekod bo zapihal tudi jugozahodnik. Popoldne ali proti večeru se bodo v hribovitih krajih zahodne Slovenije začele pojavljati padavine, ki se bodo do ponedeljka zjutraj razširile proti severovzhodu. Po nižinah bo deževalo.

Sneg bo pobralo

Ker bodo tla še razmeroma hladna, bo ponekod sprva možna tudi poledica.
Meja sneženja bo na jugu dokaj visoko, na okoli 1200 m. V alpskih dolinah, kjer bo še ostal ujet hladen zrak, bo snežilo. V sredogorju in visokogorju Julijcev lahko zapade okoli 30 cm snega. V ponedeljek se bo v višinah znova ohladilo, a bodo padavine slabele.
Po nižinah se lahko sneg meša z dežjem. Tanko snežno odejo bo torej večinoma pobralo, novega izrazitejšega sneženja pa do začetka prihodnjega tedna ne pričakujemo. Bo pa temperatura blizu povprečja za ta čas. Vreme bo tudi v nadaljevanju tedna neustaljeno.

Komentarjev 3
  • Avatar Lisawalla
    Lisawalla 00:29 26.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v ==> www.3xDate.top