Slovenija
28 ogledov

Po napadu in inšpektorici konec sežiga

Po oceni policije je škode na poslovni stavbi Lafarge Cementa za okoli dva tisoč Žurnal24 main
Lafarge Cement. Včeraj je začel upoštevati prepoved sežiga gum, odpadnih olj in plastike

Trbovlje. Potem ko so neznanci ponoči razbili stekla na poslovni stavbi Lafarge Cementa, dopoldne pa je vodstvo podjetja obiskala okoljska inšpektorica, je cementarna vendarle zaustavila sežig odpadkov. Upravno sodišče je namreč odpravilo okoljevarstveno dovoljenje, a so se v podjetju zadnje dni izgovarjali, da s tem niso uradno seznanjeni.

Nadzor cementarne
Inšpektorica jim je odredila prepoved kurjenja odpadkov. Upoštevanje te prepovedi bo dokaj redno nadzorovala, in če jo bodo kršili, so kazni od 75 tisoč do 125 tisoč evrov,” je povedala Aleksandra Velkovrh, glavna inšpektorica za okolje in prostor. Dodala je, da do nove odločitve Agencije RS za okolje (Arso) ne smejo sežigati gum, odpadnih olj in plastike, lahko pa premogov prah in petrolkoks. Velkovrhova pa ne želi ugibati, kakšna bo odločitev Arsa. “Zanimiva,” meni.

Lafarge: Streljali so
V Lafarge Cementu, kjer obljubljajo, da bodo prepoved spoštovali, pa so ugotovili, da so razbita stekla “povzročile krogle, izstreljene iz neznanega orožja”. Vodstvo to dejanje ostro obsoja, obsoja pa tudi vse, “ki so z odkritim sovražnim govorom in nenehnim zavajanjem javnosti” takšna dejanja spodbujali. Najpomembnejše je, da “v strelskem napadu ni bil nihče ranjen”, so zapisali in napovedali, da bodo sprožili “potrebne kazenske postopke, saj gre za kriminalno dejanje”.

Policija: Niso streljali
Sebastjan Juhant, tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana, pravi, da po dozdajšnjih ugotovitvah poškodb stekel ni povzročila uporaba strelnega orožja. Policisti bodo postopke nadaljevali in o izsledkih obvestili pristojno tožilstvo.

Eko krog: Skrajni čas
Uroš Macerl iz Eko kroga, ki je s tožbo dosegel odpravo dovoljenja, je o odločitvi inšpektorice dejal, da je “skrajni čas”. Skrbi ga odločitev Arsa, saj se mu zdi zelo možno, da bo našel način, “da ne bo izpadel kot tisti dejavnik, ki je cel postopek zapeljal po napačni poti”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.