Slovenija
397 ogledov

Po novem dovoljenja za prodajo zdravil preko spleta

tablete Carinska uprava RS
Ministrstvo za zdravje naj bi zmedo na področju naročil zdravil preko spleta le uredilo. Rešitev: izdaja dovoljenj in uporaba logotipa.

"Kliknite, da preverite, ali to spletišče deluje zakonito," je napis, ki naj bi slovenske uporabnike seznanil, da ima lekarna oziroma specializirana prodajalna dovoljenje za spletno prodajo zdravil v Sloveniji. Dovoljenja za dobo petih let pa naj bi prodajalnam izdajalo ministrstvo za zdravje.

Logotip  | Avtor: Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje
Dušan Hrobat, lastnik Lekarna Nove Poljane, kjer imajo spletno lekarno že 13 let pozdravlja odločitev ministrstva, saj kot pravi, je tudi v Sloveniji ogromno spletnih strani, ki prodajajo "vsega boga". Logotip na spletni strani pa naj bi bil po Hrobatovem mnenju korak k bistveno večji varnosti potrošnikov, ki bodo tako lahko vedeli, da spletni prodajalec izpolnjuje zakonska določila in ima nad njim roko država. 

Naročanje iz tujine prepovedano

Zdravila na recept še naprej ostajajo prepovedana za prodajo na spletu, tako doma kot tudi tujini. Kljub zakonski prepovedi vsakršnega uvažanja zdravil iz tujine za fizične osebe pa finančni urad dnevno odkrije med pet in deset pošiljk z zdravili dnevno. Največkrat so v njih originalna in generična zdravila, ponarejena zdravila ali pa snovi z liste prepovedanih snovi in postopkov (anaboliki, rastni hormoni, poživila).

"Naslovniki pošiljk s ponarejenimi zdravili so običajno fizične osebe, ki jih naročajo prek spleta, misleč, da gre za originale," pravi Sabina Langus Boc s finančne uprave, ki izpostavlja, da posameznike k nakupu spodbudijo predvsem oglasna sporočila, ki jih dobivajo po elektronski pošti, premami pa jih tudi cena, saj je nižja kot na primer v lekarni.

Največ ponaredkov zdravili za erektilne motnje

Še bolj kot cena pa Hrobat meni, da posameznike za naročilo iz tujine prepričajo zdravila, za katera bi v Sloveniji oziroma Evropski uniji potrebovali recept zdravnika. Najpogosteje gre za zdravila za odpravljanje erektilne disfunkcije.

Lani so tako cariniki odkrili kar 34 poštnih pošiljk s ponarejenimi zdravili za erektilne motnje. V njih se je nahajalo 4152 tablet v skupni ocenjeni vrednosti 21.060 evrov. Ponaredki so večinoma prispeli iz Indije, nekaj pa tudi iz Kitajske in Singapurja. Zdravila pa imajo lahko dvomljive učinke ali učinkovin sploh ne vsebujejo, lahko pa so celo zdravju škodljiva.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:12 09.september 2015.

    Kolk ga rabiš , sam povej , velka stvar dobit Angal iz BG.

  • Žurnalček 11:12 09.september 2015.

    Odklenkalo prevaranski bandi , ki je prodajala zvarke za hujšanje, pa proti gluhosti, pa proti palčni kosti in še ne vem čemu , za kar je tudi Žurnal z takimi reklamami dobro zaslužil, da je pa varal svoje bralce pa mačku o rep !!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:10 09.september 2015.

    Ma glavni razlog za korupcijo je to k so zakoni spisani na kožo pohlepnežev. Najblj ne maram tega kako pol te z zagotovljenimi službami pri mastnih posredništvih potem brez da bi mignil zaslužijo bajne vsote denarja, potem pa govorijo kako ...prikaži več je treba socialno državo z zmanjšanjem davkom bogatih uničit da bojo uspešni lahko še uspešnejši in še več zaslužil. Sami so pa prpeti na dobičkonosno podjetje ki ima veze z zdravstvenimi ustanovami ki naročajo. In ja pol tisti isti pametujejo kako se z resnim trudom da dobit odlične službe. Pa to sploh v večini primerov ni res.