Slovenija
27 ogledov

Po novem letu v akcijo

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so po vetu v državnem svetu spet potrdili pokojninsko reformo. Semolič: po novem letu začnemo zbirati podpise.

Za zakon je glasovalo 49 poslancev, enako kot prvič. Koaliciji so na pomoč priskočili opozicijski poslanci iz SLS, saj so v DeSUS-u podporo zakonu odpovedali. Proti so glasovali tudi v SDS, SNS in nepovezani poslanec Andrej Magajna. Za potrditev zakona je bila sicer na drugem glasovanju, po vetu državnega sveta, potrebna absolutna večina ozroma glasovi 46 poslancev. 

"Tukaj ni bilo žal nobenega presenečenja," je v odzivu na vnovično sprejetje zakona dejal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "Predlagatelj ne upošteva opozoril, da mnoge delavke in delavci ne bodo mogli izpolniti pogojev za starostno pokonino," poudarja. "Več bo brezposelnih, več bo invalidskih upokojevanj in več bo bolniških," je prepričan.

Predsednik državnega zbora bo moral zdaj v roku sedmih dni določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma, ki ga je z 22.176 zbranimi podpisi napovedala ZSSS. "Podpise bomo začeli zbirati po novem letu, skupaj s podpisi za razpis referenduma o malem delu," napoveduje Semolič. "Oba zakona sta slaba in krivična tudi do mladih, ki se jim odmika redna zaposlitev."

Če bodo sindikati zbrali potrebno število podpisov, bomo volivci in volivke na referendumu odgovarjali na naslednje vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je sprejel državni zbor na seji 14. decembra 2010?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.