Slovenija
105 ogledov

Po novem ob pol podpore

položnice Dejan Mijović
Samohranilka je zaradi otroškega dodatka, ki se po novem šteje kot dohodek, dobila za polovico nižjo socialno pomoč.

Brezposelna samohranilka. S tremi otroki. Najmlajši ima štiri leta, druga dva sta osnovnošolca. Lani so dobili 298 evrov socialne pomoči, letos, ko se je spremenila zakonodaja, le še 150 evrov.
"Normalno, da sem bila šokirana. Že prej ni bilo lahko, zdaj pa sploh. Pričakovala sem, da bomo dobili manj denarja, a ne toliko manj ... glede na to, da sem samohranilka in nisem zaposlena," je ogorčena.

Iz njihove odločbe, ki smo jo prejeli v uredništvo, je razvidno, da ima družina povsem enake dohodke in premoženje, kot ga je imela v preteklosti: v lasti imajo 17 let star avto, nepremičnin in prihrankov nimajo. Otroci enako kot lani na mesec dobivajo 377 evrov otroških dodatkov in slabih 305 evrov preživnine.

Velike družine na slabšem

Na centrih za socialno delo (CSD) so nam potrdili, da družine z več otroki po novem večinoma dobijo manj socialnih transferjev. "Pri nas je podobno kot drugje po Sloveniji. Sicer ne moremo posploševati, a dobijo tudi nekaj deset evrov manj. Največja razlika, ki smo jo opazili pri eni družini, je bila 70 evrov," pravi direktor CSD Kranj Marjan Podbevšek.

Kot pojasnjuje, je lahko znesek manjši zato, ker se po novem v izračun socialne pomoči všteva tudi otroški dodatek, ki se prej ni. Poleg tega so ponderji za osnovnošolske in mlajše otroke po novem manjši od tistih za dijake, prej pa so bili za vse otroke enaki.

Mati si bo trgala od ust

"Nova reforma bo večini odvzela, ker so cenzusi zdaj veliko bolj zaostreni, kot so bili včasih," opozarja Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo. Po njenem mnenju ni pravično, da se otroški dodatki po novem štejejo kot dohodek družine, ker so namenjeni blaginji otrok in ne blaginji vse družine.

"Domnevam, da bodo otroci približno na istem, kot so bili prej, ampak mama bo imela veliko veliko manj; najprej bo prikrajšala sebe. Starši se po navadi tako odzovejo. Svoje potrebe postavijo na minimum, da se pri otrocih čim manj pozna," razmišlja sogovornica.

Komentarjev 18
  • bobr 21:20 23.maj 2012.

    ali bolje rečeno: ljudje, ki živijo od socialne podpore oz. pod pragom revščine, bodo takoj sprejeli najslabše plačano delo, samo da bodo lahko živeli eno stopnjo višje – v revščini. Ljudje, ki so navdušeni nad discipliniranjem brezposelnih, in država, ki ...prikaži več to discipliniranje izvaja, očitno ne razumejo bistva socialne države: misija socialne države je, da socialno podporo spravi na raven plač, s čimer prepreči vsa izkoriščanja, izigravanja in izsiljevanja brezposelnih delavcev. Navdušenje ljudstva nad discipliniranjem brezposelnih »lenob«, »parazitov« socialne države, se lepo ujema z neoliberalno mantro: manjša ko je socialna država, manj je parazitov! Tak je načrt trenutne vlade!

  • bobr 21:19 23.maj 2012.

    Dobro prberite to:Ne pozabite: za neoliberalce so revni sami krivi, da so revni. In brezposelni so sami krivi, da so brezposelni. Če naj bodo revni konkurenčni, morajo postati še bolj revni – da bi pa bili še bolj revni, ...prikaži več jim je treba vzeti vse socialne pravice, vse socialne prejemke, vso socialno podporo. Češ: revnega lahko motivira le še hujša revščina. Če ni tako reven, da bi ga to motiviralo, potem si socialne podpore in socialne države ne zasluži, kar pomeni, da je le parazit, ki izkorišča in zlorablja socialno državo, le lenoba, ki se ji ne ljubi delati in ki jo je treba disciplinirati – z represijo. Parazite socialne države je treba kaznovati – in kaznovali so jih.Spomnite se: socialno podporo so vse bolj nižali, dokler ni bila pod pragom revščine. Naj brezposelni – te lenobe! ti paraziti! – izkusijo vso bedo brezposelnosti! Naj živijo pod pragom revščine! Ko je socialna podpora enkrat tako nizka, lahko kapital s pridom zlorablja »najšibkejše člene« družbe, ali

  • erfe 19:35 23.maj 2012.

    ja kaj pa si mislite, ali lahko tričlanska družina preživi z mesečnim dohodkom 406€, s tem da je odrasla oseba zaradi lopovščine te države ostala na cesti, brez službe???! pa ona se tu toži...nima se kaj..so ljudje še na slabšem, ...prikaži več ki za zajtrk vzdihavajo sveži zrak..mislim...