Slovenija
34 ogledov

Po novembru prvo zvišanje cen goriv

Opolnoči se bodo za okoli odstotek podražila vsa pogonska goriva, če vlada ne bo spreminjala trošarin. Cene zvišuje šibak evro.

Za enkratno polnjenje 50-litrskega rezervoarja bo treba jutri odšteti približno pol evra več kot danes. Vlada lahko sicer rast cen ustavi z znižanjem trošarin.

Najbolj, za 2,4 centa, se bo podražil 100-oktanski bencin; za liter bo treba odšteti 1,294 evra. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 1,8 centa na 1,258 evra, so sporočili iz OMV. Dražje bo tudi dizelsko gorivo; liter bo stal 1,170 evra, kar je 1,3 centa več kot doslej. Kurilno olje pa se bo podražilo za 1,1 centa na 0,822 evra za liter.

Borzne cene pogonskih goriv se v prejšnjih dveh tednih niso bistveno spreminjale. Bencin se je v povprečju podražil za pol odstotka, dizelsko gorivo pa se je za odstotek pocenilo. Vendar pa je zaradi ukrepov ECB in tudi grških volitev precej zdrsnila vrednost skupne evropske valute, pojasnjujejo na Financah. Čeprav se je prejšnji teden upadanje ustavilo, je njegova vrednost precej nižja kot v prvi polovici januarja.

Po podatkih naftnega biltena evropske komisije so cene bencina v Sloveniji več kot 11 odstotkov višje od povprečne cene na bencinskih črpalkah v Avstriji in na Hrvaškem še dodajajo na Financah. Enkratno polnjenje rezervoarja stane pri naših južnih in severnih sosedih več kot šest evrov manj kot v Sloveniji.

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 11:45 02.februar 2015.

    Bimbo, če bi kaj zaslužil ne bi tukaj pisarill bedarij ampak bi kje užival.

  • Papaja Popi 10:47 02.februar 2015.

    Daj že nehaj z tem ; www.paidverts.com/ref/casio8978To je sam nategancija.Raje povej koliko mesecev rabiš, da 10 $ zaslužiš