Slovenija
155 ogledov

Po nujnem postopku štirje zakoni

državni zbor DZ Saša Despot
Potem ko je skupina poslancev PS zahtevala odločanje o vrsti postopka obravnave petih zakonov, namenjenih spodbujanju gospodarstva, je večina poslank in poslancev danes odločila, da bo DZ štiri zakone obravnaval po nujnem postopku.
Kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta je na torkovi seji sklenil, naj DZ vseh pet zakonov obravnava po nujnem postopku, vendar pa je skupina poslancev Pozitivne Slovenije zahtevala ponovno odločanje o tem sklepu kolegija.

"Logika izrednih razmer"

Prvopodpisani pod zahtevo vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je na današnji seji izpostavil, da se je v DZ "uveljavila logika izrednih razmer, skrajšanih in nujnih postopkov".

Rednega zakonodajnega postopka, v kateri bi DZ opravil vse tri faze postopka na več sejah in bi se tako tudi zainteresirana javnost imela možnost seznaniti s predlogi, po njegovih besedah ni več.

Vladajoča koalicija se po oceni Möderndorferja "ne želi in noče sprijazniti z dejstvom, da ima takšno hitenje in onemogočanje javne razprave pri sprejemanju skoraj vseh zakonov, ki jih predlaga vlada, lahko škodljive posledice". Kot je poudaril, v PS ne pristajajo na to, da "vlada krizo izkorišča za obravnavo zakonov po nujnem postopku".

"Danes lahko ugotovim, da so izredne razmere, saj je vladna koalicija s svojimi dejanji pričela z razkrojem demokratičnega sistema, in to posledično pomeni, da smo v nevarnosti zaradi izgube pravnega reda, političnega dialoga in ne nazadnje tudi razuma," je še povedal vodja poslanske skupine PS.

Le en zakon po rednem postopku

O predlogu Pozitivne Slovenije poslanci danes niso razpravljali, pač pa so le glasovali. Nujni postopek so potrdili za obravnavo predlogov sprememb zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (z 49 glasovi za in 28 proti), novele zakona o gospodarskih družbah (s 45 glasovi za in 34 proti), novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (s 45 glasovi za in 34 proti) ter zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (s 44 glasovi za in 35 proti). Omenjeni predlogi bodo tako najverjetneje uvrščeni že na načrtovano izredno sejo DZ prihodnji teden.

Po rednem postopku pa bo DZ obravnaval novelo zakona o splošnem upravnem postopku, saj so nujni postopek podprli trije poslanci, proti pa jih je glasovalo 44.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.