Slovenija
12 ogledov

Po odhajanju res odšli

"Stalno poslušam, da stranka DeSUS vedno grozi, želi nekaj izsiliti, izstopiti i Žurnal24 main
DeSUS izstopil. Žarnić in njegov sekretar ostajata na okoljskem ministrstvu, vendar brez mandata stranke. Po DeSUS-ovem izstopu stranke sprememb pri sprejemanju zakonov v DZ ne pričakujejo.

"Funkcionarji stranke – minister in dva sekretarja – bomo predsedniku vlade ponudili svoj odstop. Predsednik vlade se bo nato odločil, ali ta odstop sprejme ali ne," je po odločitvi sveta stranke DeSUS, da izstopijo iz vladne koalicije, dejal minister za okolje in prostor Roko Žarnić.

Če mu bo Borut Pahor ponudil, naj delo nadaljuje, bo ponudbo sprejel, sicer pa se bo vrnil na staro delovno mesto in ne bo zaprosil za nadomestilo plače, je zagotovil. Pahor je nato Žarniću po telefonu že ponudil nadaljevanje dela.

Očitno bo z Žarnićem ostal tudi sekretar na okoljskem ministrstvu Peter Gašperšič, ob tem pa ne namerava izstopiti iz stranke DeSUS.

Danes še uradno

Posledice. Iz DeSUS-a bodo predsedniku vlade svojo odločitev uradno sporočili danes.

Na vprašanje, ali bo poslanec DeSUS-a Vasja Klavora ostal podpredsednik državnega zbora, pa je Erjavec odgovoril, da so podpredsedniki lahko tudi iz opozicije.

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Vlasta Vivod svoje odločitve še ni sporočila, predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da v petek že odhaja na novo delovno mesto.

Odhajajo, a ostajajo
Erjavec je ob odhodu sicer dejal, da iz vlade umikajo vse svoje funkcionarje. Če bodo ti v vladi ostali, pa ne bodo delali z mandatom stranke. Poslanci pa naj bi do naslednjih volitev v državnem zboru konstruktivno sodelovali in glasovali "v skladu s programom stranke DeSUS".

Iz kabineta predsednika vlade so nato že sporočili, da Pahor obljubljeno konstruktivno sodelovanje pričakuje. Do referenduma o pokojninski reformi pa ne namerava sprejemati kadrovskih odločitev, ki bi bile posledica DeSUS-ovega odstopa.

LDS za rekonstrukcijo vlade
"Menimo, da mora DeSUS-ovemu izstopu iz koalicije slediti rekonstrukcija vlade," pravi Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS, in dodaja: "Po mojem osebnem mnenju je treba temeljito preveriti delovanje ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi Roko Žarnić. Na tem ministrstvu je kar nekaj zadreg in težav."

V LDS o tem, kdo bi lahko bil kandidat, ki bi zamenjal ministra za okolje in prostor, ne razpravljajo, še pravi Sajovic.

Ostajajo nepovezani
Da bistvenih sprememb zaradi DeSUS-ovega odhoda iz koalicije ne bo, je prepričan predsednik Zaresa Gregor Golobič. "V poslanski skupini DeSUS so odgovorni posamezniki in bodo tudi v prihodnje znali po lastni vesti podpreti tisto, kar bi vlada predlagala v tem tranzicijskem obdobju ali pa v rekonstruirani obliki," verjame.

Trije nepovezani poslanci tudi po DeSUS-ovem izstopu iz koalicije ne bodo formalizirali sodelovanja z vlado. "Delovali bomo kot do zdaj; o posameznih zakonih bomo premislili, in če bomo tako presodili, jih bomo tudi podpirali," pravi Vili Rezman, nekdanji poslanec DeSUS-a, ki skupaj s Francem Žnidaršičem, tudi nekdanjim poslancem Erjavčeve stranke, pokojninsko reformo podpira.

Andrej Magajna
, včasih poslanec SD, pa se je že vključil v kampanjo proti pokojninski reformi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raje bi čisto situacijo

Trda roka. "Sem pristaš čistih rešitev, ne ofsajdov," je odločitev DeSUS-a, da izstopi iz koalicije, v parlamentu pa podpira vladno politiko, ocenil Dušan Kumer, vodja poslanske skupine SD.

Kumer je sicer prepričan, da vlada tudi po izstopu DeSUS-a iz koalicije ne bo imela težav pri zagotavljanju zadostne večine za podporo zakonom v parlamentu.

V SD so proti predčasnim volitvam, tako zaradi časa in denarja kot možnega izida volitev. "Rezultat takih predčasnih volitev je vprašljiv; spet lahko pridemo do pata, ko je težko najti potrebno večino, dejansko pa se utegne zgoditi tudi, da dobimo vladavino trde roke," pravi Darja Lavtižar Bebler.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.