Slovenija
17 ogledov

Po odpadkih še vozila

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Okoljsko ministrstvo v letih 2007 in 2008 ni vzpostavilo učinkovitega sistema ravnanja z izrabljenimi vozili, ki bi omogočil, da se v sistem zajamejo vsa letno nastala izrabljena vozila, ugotavlja RčS.

V teh letih je bilo prek javne službe razgrajenih 10 odstotkov izrabljenih vozil, ki naj bi nastala v enem letu.

Glavna vzroka za razmeroma majhen delež v sistemu razgrajenih vozil je neustreznost izjave o lokaciji vozila, ki ne spodbuja oddaje vozil v razgradnjo, in omogočanje dejavnosti oseb z dovoljenjem za odvzem sestavnih delov. Poleg tega zaradi neustrezne evidence nadzor ni učinkovit, je povedal predsednik računskega sodišča (RčS) Igor Šoltes.

 

Računsko sodišče je na ministrstvu za okolje in prostor že zaznalo nekatere kršitve glede ravnanja z odpadki.

Še v času Janševe vlade je k odstopu zato pozvalo takratnega ministra Janeza Podobnika, v času Pahorjeve vlade pa Karla Erjavca.

Slednji je nato tudi odstopil. Računsko sodišče sedanjega ministra Roka Žarniča zaradi nepravilnosti tokrat ni pozvalo k odstopu.

 

Ministrstvo tako ni določilo metodologije za oceno števila izrabljenih vozil, ki nastanejo v enem letu. Prav tako pa ni pripravilo predloga sprememb predpisov, s katerim bi vpeljalo ukrepe, ki bi preprečili zlorabo izjav o lokaciji vozila za nelegalno razgradnjo izrabljenih vozil, s čimer bi zagotovili, da bi bilo več vozil razgrajenih v okviru javne službe.

 

Poleg tega ministrstvo ni zagotovilo, da bi se vozila skladiščila in razgrajevala na okolju varen način in da se pri tem ne bi izkrivljala konkurenca.

Za vlado pa tudi ni pripravilo predloga ustreznega akta o določitvi cene koncesionirane javne službe ravnanja z izrabljenimi vozili, ko je bila določena nova cena javne službe v znesku 0 evrov.

Za obdobje od 1. aprila do 31. decembra 2007 višine okoljske dajatve za izrabljena vozila ni prilagodilo temu, da se razgradnja vozil ne bi več plačevala iz okoljske dajatve za izrabljena vozila, in ni izdelalo nove kalkulacije stroškov ravnanja z izrabljenimi vozili, ki bi bila podlaga za določitev nove višine okoljske dajatve za izrabljena vozila.

V državni proračun je bilo zato vplačanih za 6,365 milijona evrov več sredstev okoljske dajatve za izrabljena vozila, kot so znašali mejni stroški.

Ministrstvo že ukrepalo
RčS je za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in nesmotrnosti od okoljskega ministrstva zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov v roku 90 dni ter ministrstvoma podalo več priporočil za izboljšanje njunega poslovanja pri ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili.

Ministrstvo je po Šoltesovih besedah sicer že med revizijskim postopkom izvedlo nekatere ustrezne popravljalne ukrepe – lani je izdelalo obrazce za poročanje in za vlado pripravilo predlog sklepa o okoljski dajatvi. "Nekatere stvari so že upoštevane, nekatere, ki so še navedene v zahtevi po predložitvi odzivnega poročila, pa bodo še morale biti," je dejal Šoltes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.