Slovenija
27 ogledov

Po osmih letih do statusa

Prešernova rojstna hiša je po večletnem zavlačevanju tudi uradno postala državni Žurnal24 main
Prešernova rojstna hiša. Razglašena za državni kulturni spomenik.

Prešernova rojstna hiša je z včerajšnjim sklepom vlade razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Enak status imata tudi cerkev svetega Marka in vaška lipa.

Dolgoletni pogovori
"Država je tem objektom končno dala status, ki jim zaradi pomena v slovenskem prostoru pripada. Poleg tega se je zavezala, da bo zanje ustrezno skrbela, kar vključuje tudi investicijsko vzdrževanje. Pogovori so potekali osem let, konec lanskega leta smo dobili besedilo odloka, na katerega smo sicer dali nekaj pripomb, nismo pa zavlačevali njegovega sprejetja," je včeraj dejal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Na Občini Žirovnica so predlagali zmanjšanje vplivnega območja teh spomenikov, ki je do zdaj po županovih besedah segalo do Radovljice, zdaj pa je precej manjše.

Predkupna pravica državi
Župan je poudaril, da je država s to razglasitvijo izbrisala sramoto, ki se je vlekla zelo dolgo. Pesnikova domačija je imela nacionalno priznanje le na načelni ravni, zdaj pa ima tudi uradno državni pomen.

Pogačar upa, da bodo lahko hitreje in učinkoviteje rešili tudi onemogočanje dostopa do cerkve svetega Marka zaradi težav s sosedom. "Do zdaj smo te zares nemogoče in za obiskovalce neprijetne težave, ki jih povzroča sosed, reševali sami, v prihodnje pa bo morala država poskrbeti za nemoten dostop obiskovalcev." Poleg tega ima država tudi predkupno pravico, če se bo sosed odločil za prodajo svoje nepremičnine, ki jo je do zdaj imela 
občina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.