Slovenija
5 ogledov

Po pameti, ko greste v hribe

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Slovenske gore niso tako nedolžne, kot morda zgledajo na prvi pogled. Samo danes so se zgodile tri nesreče, ki pa na srečo niso bile usodne. Podajamo vam nasvete za varno planinarjenje.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da so morali gorski reševalci danes reševati dva planinca, ki sta si med hojo zlomila nogo in enega planinca, ki je onemogel zaradi slabosti. Ob 10.43 je tako med Okrešljem in slapom Rinka zaradi slabosti onemogel planinec, ki sta ga v dolino pospremila dežurna reševalca Gorske reševalne postaje Celje.

Nekaj minut pred dvanajsto pa si je na poti od Lovrenških jezer proti Pesku v občini Lovrenc na Pohorju planinka zlomila nogo. V dolino so jo morali prepeljati s helikopterjem. S helikopterjem pa so morali v ljubljanski klinični center prepeljati tudi moškega, ki si je ob izstopu iz koče na Snežniku v občini Ilirska Bistrica zlomil nogo.

 

Naj bodo o vaših vzponih obveščeni tudi bližnji

O nameravani poti in času trajanja obvestite domače, saj lahko ti le tako pravilno ukrepajo, če vas ob dogovorjeni uri ni domov, ker se vam je zgodila nesreča.

Na pot pojdite pripravljeni 
Da se vam v gorah ne bi zgodila kakšna nesreča, vam priporočamo, da upoštevate naslednje nasvete. Kot opozarja policija, morate planinski vzpon ali pohod začeti dovolj zgodaj, da se v poletnih dneh izognete popoldanskim nevihtam oziroma opoldanski vročini. Priporočljivo je, da se pred odhodom v hribe preverite vremensko napoved in da si izberete vzpon, ki bo prilagojen vašemu zdravstvenemu stanju.

Soparno vreme in visoke temperature so namreč lahko usodni za posameznike.

Ne pozabite na primerno opremo
V hribe pa se nikar ne odpravite s pomanjlkljivo gorsko opremo. Sestavni del so predvsem planinski čevlji, saj je mehka obutev nevarna. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov tudi rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna oblačila, kompas, ustrezen planinski zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, piščalka, bivak - spalna vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka, mobilni telefon.

Seveda je treba temu glede na izbrano pot pristaviti tudi dodatne, specializirane pripomočke (plezalna vrv, cepin, včasih tudi dereze in čelada).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.