Svet
14 ogledov

Po petih dneh iskanja le še malo upanja

Potres v Nepalu
1/7
EPA
Facebook takoj po potresu v pomoč svojcem z aplikacijo Safety Check.

Po grozovitem potresu 25. aprila v Nepalu z magnitudo 7,9 je le še malo upanja, da bi reševalci v ruševinah našli preživeli, so nepalske oblasti izjavile danes na tiskovni konferenci. Potres je terjal najmanj 5500 smrtnih žrtev, koliko ljudi je še pogrešanih ni jasno.

Zaradi močnega dežja in v pričakovanju monsuna helikopterji ne morejo odleteti v najbolj prizadeta območja na podeželju, tako večina reševalcev ostaja v Katmanduju. "Dež otežuje reševanje. Narava se je postavila proti nam," je povedal Rameshwor Dandal z nepalskega notranjega ministra.

Facebook s takojšnjim vklopom funkcije Safety Check

Po potresih v Nepalu je Facebook prvič vklopil svojo funkcijo Safety Check in tako olajšal tegobe mnogim, ki so bili v strahu za svoje najbližje in prijatelje. V primeru naravnih nesreč funkcija uporabnike na prizadetem območju vpraša, ali so varni. Odgovor na vprašanje Facebook nato posreduje posameznikovim prijateljem.

Facebook Safety Check | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V trenutkih večjih nesreč se telefonsko omrežje velikokrat podre, dostop do internetnih storitev pa se pogosto hitreje ponovno vzpostavi. Funkcijo, ki jo je Facebook predstavil že oktobra, so mnogi svojci, predvsem tujcev v Nepalu, pohvalili na družbenih omrežjih, piše Businessinsider.

Razmere oblastem uhajajo izpod nadzora

Mnogi preživeli so zadnje dni spali pod odprtim nebom, tudi iz strahu pred popotresnimi sunki. Več kot 70.000 hiš je bilo v potresu uničenih, okoli pol milijona pa poškodovanih. "Ne vem kako dolgo lahko še živimo na cesti," se sprašuje Rajina Maharjan, ki z družino spi v šotoru pred svojo poškodovano hišo.

V Katmanduju je prišlo tudi do več spopadov med preživelimi in policijo pri razdeljevanju vode in hrane. Življenjskih potrebščin je malo, ljudje pa so izčrpani in lačni. Oblasti so priznale, da so jim razmere ušle izpod nadzora in so se za pomoč obrnile na svetovno skupnost. Združeni  narodi za Nepal zbirajo sredstva v višini 415 milijonov evrov takojšnje pomoči in so obljubili, da bodo državi pomagali tudi pri prenavljanju uničene infrastrukture.

O reševanju "nevidnih" Tibetancev lahko preberete tukaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.