Slovenija
11 ogledov

Po petih mesecih manj brezposelnih

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Marca je bilo v Sloveniji registriranih 113.948 brezposelnih oseb, kar je 1,4 odstotka manj kot februarja. Znižanje posledica zaposlovanja. Ugodne trende minister Svetlik napovedal že decembra.

Konec lanskega decembra je bilo v Sloveniji 110.021 brezposelnih, 13 odstotkov več kot decembra 2009. Ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika so takrat številke neprijetno presenetile, a je ostal optimističen. Decembrska šestodstotna rast števila brezposelnih je bila, kot je dejal, povezana predvsem s pokojninsko reformo, saj so starejši od 50 let želeli izkoristiti staro zakonodajo.

Marca se je brezposelnost po petih mesecih zmanjšala, saj smo zabeležili povečano zaposlovanje brezposelnih oseb.
Zavod za zaposlovanje

Število brezposlenih se je, po napovedih, v prihodnjih mesecih še povečevalo, predvsem zaradi izteka zaposlitev za določen čas in stečajev podjetij, med drugim v gradbeništvu.

Marca letos je bilo registriranih 113.948 brezposelnih oseb, kar je 1,4 odstotka manj kot februarja in 15,2 odstotka več kot marca lani. Znižanje brezposelnosti na zavodu za zaposlovanje pripisujejo večjemu zaposlovanju, ki se je glede na februar povečalo za 40 odstotkov.

Največ novoprijavljenih zaradi izteka zaposlitev
Marca se je na novo prijavilo prijavilo 7890 brezposelnih, kar je 8,9 odstotka več kot februarja in 5,8 odstotka več kot marca lani. Med novoprijavljenimi je bilo 933 iskalcev prve zaposlitve, 2442 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 2993 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas. 

Zavod je iz evidence odjavil 9550 brezposelnih, od katerih se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 6814, kar je 40 odstotkov več kot februarja in 33,3 odstotka več kot marca lani.Med ostalimi 2.736 odjavljenimi osebami je največ takših, ki so se upokojile, so bile neaktivne pri iskanje zaposlitve, sledijo osebe, ki so odšle na porodniško, se z zavoda odjavile na lastno željo ali pa so bile nezmožne za opravljanje dela.  

Več brezposelnih le v okolici Maribora
V primerjavi s februarjem se je brezposelnost povečala le na območju Maribora (+2,2 odstotka) in Nove Gorice (+0,1 odstotka), v drugih desetih območnih službah zavoda pa se je znižala, najbolj v Murski Soboti, Velenju in Sevnici.

V povprečju brezposelni dobro leto in pol
Povprečni čas brezposelnosti se je od oktobra 2010 skrajševal, februarja in marca letos pa vnovič podaljšal. Ob koncu marca je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna 1 leto in 7 mesecev, konec marca 2010 pa nekaj dni več, to je 1 leto, 7 mesecev in 6 dni.

V strukturi brezposelnih sta se povečala deleža brezposelnih, starih 50 let in več, ter dolgotrajno brezposelnih. Počasneje pa se je zviševalo število, s tem pa tudi delež mladih do 24. leta starosti in iskalcev prve zaposlitve ter brezposelnih z najnižjo izobrazbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.