Slovenija
31 ogledov

Po pismu si je ZD premislil

dojenje hujÅ¡anje mala Žurnal24 main
Podporna skupina doječih mamic je od nas prvič slišala, da se je Zdravstveni dom (ZD) Škofja Loka pripravljen pogovarjati o oprostilu najemnine.
Na našo prošnjo za brezplačno uporabo prostora smo dobile le odgovor, da nam bodo prostor morali vseeno zaračunati in da bi bilo treba skleniti pogodbo.
Urša Savodnik, predsednica LLLS

"V La Leche League (LLL) Slovenija smo zelo vesele, da bi se bil ZD Škofja Loka pripravljen dogovoriti za oprostitev najemnine. To stališče direktorice je za nas novost, saj se je naša svetovalka za dojenje in vodja srečanj v Škofji Loki pisno obrnila, potem ko je v pogovoru z glavno medicinsko sestro zaznala namero, da bodo prostore morda zaračunavali," je povedala Urška Savodnik, predsednica društva za podporo in pomoč doječim materam.

V ZD Škofja Loka so na vprašanje, zakaj so se odločili, da bodo podporni skupini, ki se sestaja v njihovih prostorih, za mesečna srečanja zaračunavali 36 evrov, odgovorili, da so želeli formalno urediti razmerje z društvom, zato da ne bi imel kdo od nepooblaščenih dostopa do ključev. Direktorica ZD Sabina Dietner je po pismu LLLS dejala, da se je želela s skupino dogovoriti in da obstaja tudi možnost oprostila najemnine, vendar jo mora odobriti občina.

 

Previjalnice in dojilnice skupaj
Doječe mamice imajo v večjih krajih že nekaj uveljavljenih kotičkov za dojenje. "Dobro bi bilo, da bi bili ti prostori povsod ločeni od previjalnic, kajti tudi odrasli svojega kosila ne pojemo tam, kjer poskrbimo za osebno higieno," pravi Savodnikova. V manjših krajih pa takih kotičkov mamice z majhnimi otroki skorajda nimajo.

Če dojijo v javnosti, večinoma naletijo na odobravanje. "Mamice nam povedo, da v javnosti naletijo na ljudi, ki dojenje opazijo in o njem odobravajoče spregovorijo. Žal so tudi primeri nestrpnosti ali celo sovražnosti," pravi Savodnikova in dodaja, da je vzrok v predsodkih in pomanjkanju informacij, pa tudi družbeni sistem, v katerem so dojke seksualni simbol, njihova naravna vloga pa se tabuizira. "Na vsakem koraku so oglasi z delno ali v celoti razgaljenimi ženskimi dojkami. Pri dojenju v javnosti se dojk tako rekoč ne vidi, saj jih otrokova glavica in mati z oblačili diskretno zakrijeta."

"Iz njihovega odgovora ni razvidno, da bi se bilo mogoče še kaj pogajati o neplačilu najemnine," je povedala Savodnikova. V njem namreč sporočajo, da so razmere žal takšne, da ZD ne posluje pozitivno in morajo preveriti vse možnosti varčevanja, zato so jim iz finančno-računovodskega sektorja poslali ceno trženja predavalnice. "Ker se moramo držati navodil vodstva, vam sporočamo, da bomo od meseca marca dalje obračunali za enourni najem predavalnice 36 evrov, če bi predavanje trajalo več ur, bi se lahko dogovorili za popust," je v odgovoru na prošnjo LLLS odgovorila Dietnerjeva. O možnosti oprostila najemnine ni napisane nobene besede.

Skupina še v Ljubljani
Podporna skupina doječim materam sicer trenutno deluje še v Ljubljani, so pa v preteklosti delovale še v Kopru, Mariboru, Trbovljah in na Bledu. "Vedno so nam bili prostori zaupani brezplačno," je pojasnila Savodnikova. Društvo namreč deluje izključno prostovoljno.

So v veliko pomoč mamicam, ki imajo po porodu težave z dojenjem. "Dojenje je umetnost, mati in otrok se ga morata naučiti," poudarja Savodnikova in mamicam ob začetnih težavah, ki po težjem ali medikaliziranem porodu niso redke, svetuje, da čimprej poiščejo pomoč svetovalke La Leche League ali pa se v zdravstveni ustanovi obrne na laktacijsko svetovalko ali svetovalca z nazivom IBCLC. Polno dojenje priporočajo vsaj do šestega meseca, ob gosti hrani pa se lahko dojenček doji še v drugem letu ali dlje – dokler sta mati in otrok za to, kar priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

 

Več znanja in manj predsodkov
V Sloveniji je po njenih besedah čedalje več otrok, ki so ob gosti hrani dojeni leto, dve in več in tudi naravno odstavljanje ni več redkost. "Večina otrok se bo naravno odstavila med drugim in četrtim letom, toliko je tudi povprečje trajanja dojenja na svetu," pravi Savodnikova. "Znanja je gotovo več, predsodkov in mitov pa že malo manj," poudarja. "Kljub temu je težav še veliko, ena večjih je na primer ta, da se novorojenčke, ki slabo sesajo, dohranjuje po steklenički, s čimer se pojavi sesalna zmeda in zavračanje dojenja. Idealno dohranjevanje bi bilo brez stekleničk, s cevčicami, lončki in pripomočki, ob katerih dojenje prej ali slej steče."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.