Slovenija
1394 ogledov

Po pogajanjih: "Želimo si, da se to čim prej konča, na žalost pa ..."

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Fides in vlada na današnjih pogajanjih ponovno niso zbližali stališč. To so sporočili po sestanku.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran tudi na današnjih pogajanjih nista zbližala stališč. Vlada naj bi sindikatu v sredo podala nov predlog, v katerem naj bi se približala stališčem sindikata. Ob tem Fides pozivajo, naj stavko zaustavi ali vsaj zamrzne in nadaljuje pogajanja z vlado v okviru t. i. stebrnih pogajanj.

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom dejal, da tudi danes niso uspeli zbližati stališč. "Zato bomo zdaj na vladni strani pripravili nov predlog," je povedal v izjavi za medije.

"Skrbi nas, da Fides ni pripravljen popustiti in približevati stališč," je dejal in dodal, da jih skrbi tudi, da se stavka nadaljuje. Menijo, da stavka škodi javnemu zdravstvenemu sistemu in bolnikom, ki ne pridejo do storitev.

"Želimo si, da se to čim prej konča, na žalost pa trenutno ne moremo pristati na dvigovanje plač izključno deležu zdravnikov, v mislih moramo imeti celoten javni sektor," je pojasnil Kordež. Vladna stran si tako želi, da se čim prej vrnejo na pogajanja o plačni reformi po plačnih stebrih. "Zato pozivamo Fides, da stavko zaustavi ali pa vsaj zamrzne, se usedemo za pogajalske mize in tam ostanemo, dokler ne najdemo skupnih rešitev," je še povedal.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zdravniki ne nameravajo odnehati

Član stavkovnega odbora Fides Bojan Kostić je v ločeni izjavi dejal, da ugotavljajo, da se odnos vlade ne spreminja, zato se prekinitvi stavke ne približujejo. "Ne bomo odnehali, dokler vlada ne oblikuje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike. Da torej izvrši, kar je podpisala pred letom in pol," je povedal.

Ponovil je, da od vlade pričakujejo "konkretne predloge, konkretne zaveze in konkretna jamstva". Po njegovih besedah teh doslej še ni, je pa potrdil, da jim je vlada obljubila, da bodo v sredo prejeli nov vladni predlog, "s katerim naj bi se približali našim zahtevam".

Ob tem je povedal še, da se število stavkajočih veča in da se podpora njihovim prizadevanjem med delavci v zdravstvu krepi.

Pogajanja naj bi sicer nadaljevali v sredo ob 18. uri.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
 • bobubob 14:34 17.januar 2024.

  Pa končajte. In se najprej lotite skorumpiranih pokvarjencev znotraj lastne stroke. Potem opravite še s fahidioti, ki so se prenehali izobraževati takoj, ko so zapustili MF. Vas bo manj, zato pa boste bolj učinkoviti. Uprite se posilstvom politike in začnite ...prikaži več ozdravljati. Ne zdraviti, ozdravljati. Pa precej več preventive, vključite ostale metode zdravljenja, ki so sedaj za vas tabu, pa boste spet spoštovani in tudi finančno cenjeni ! Stroka in socializem nista kompatibilna !!

 • Avatar Pantani2
  Pantani2 13:22 17.januar 2024.

  Sindikalnim zaupnikom dat minimalno plačo, to je prvo kar je treba postorit. A ste delodajalci povedali zdravnikom, sodnikom, umetnikom, športnikom, javni upravi......., da se financirajo iz državnega proračuna v katerega največ prispevajo delovne organizacije iz gospodarstva? Delavcem, ki garajo za ...prikaži več minimalca pa znate kar hitro razložiti kaj pomeni dvig minimalne plače. Temo se reče sužnjelastništvo in ne pošten kapitalizem!!!

 • leonardo 07:23 17.januar 2024.

  Upam, da ta drhal ne bo poteptala zdravstvene ministrice in jim popustila. Do danes so jim še vsi ministri in bojim se, da bom prebral, da je ministrica z živčnim zlomom v bolnišnici.