Slovenija
19 ogledov

Po polžje o izposoji koles

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
City Bike. Občina in Europlakat se pogajata že od marca, a dogovora še ni.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je na razpis za izbiro zasebnega partnerja za vzpostavitev in upravljanje javnega sistema izposoje koles (City Bike) že marca dobila ponudbo Europlakata (bila je edina), pogajanja pa še vedno niso končana. Tako še vedno ni znano, kdaj naj bi izposoja koles zaživela.

Vzdržljiva kolesa
Izposoja. V sistemu bodo posebej zanj zasnovana in izdelana kolesa: biti morajo zelo vzdržljiva in odporna tudi na vandalizem.

“Okoli 1,8 milijona evrov”
Pri Europlakatu pravijo, da začetna investicija v vzpostavitev sistema znaša okoli 1,5 milijona evrov, treba pa je prišteti še stroške vzdrževanja oziroma celotno podporno službo. Predvideno je, dodajajo, da električno in optično napeljavo zagotovi MOL, vsa druga sredstva pa Europlakat. Na MOL stroške vzpostavitve sistema ocenjujejo na 1,8 milijona evrov, sami pa bodo poleg optike in elektrike prispevali še prostor za servis koles.

Za izposojo bo na voljo najmanj 200 koles in 20 izposojevalnic. “Izposoja bo mogoča 365 dni in 24 ur na dan,” pravijo na MOL. Predvideno je, da bo prva ura izposoje brezplačna, druga bo stala evro, tretja dva, od četrte ure pa bo cena štiri evre. “V tujini si uporabniki kolo najpogosteje izposodijo za deset minut, 95 odstotkov voženj pa traja manj kot uro,” povedo pri Europlakatu. “Sistem praktično temelji na brezplačni izposoji,” dodajajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.