Slovenija
8141 ogledov

Po potrdilo ni treba več na upravno enoto

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana,
1/2
Boštjan Tacol
Postopek so poenostavili in ga olajšali, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Kdor je želel pridobiti mednarodno vozniško dovoljenje, je moral najprej na upravno enoto, nato pa še isti dan na AMZS. S 25. januarjem je postopek pridobivanja mednarodnega vozniškega dovoljenja poenostavljen. Za njegovo pridobitev ni več treba obiskati upravne enote, ampak le še AMZS. 

Po novem ima AMZS vpogled v evidenco vozniških dovoljenj, zato državljanom ni več treba prinašati papirnatih potrdil. Postopek je s tem olajšan tako za državljane kot tudi za upravne enote in AMZS, pravijo na ministrstvu. 

Za skupne gradnike za elektronsko izmenjavo podatkov (Pladenj, IO-modul, Asinhroni modul) skrbi ministrstvo za javno upravo, za vsebino v primeru vozniških dovoljenj pa ministrstvo za infrastrukturo (MzI). MzI uporablja skupni gradnik IO-modul za varno in zanesljivo distribucijo podatkov, do katerih AMZS dostopa preko skupnega gradnika Pladenj kot zanesljivega in zmogljivega komunikacijskega kanala. Gre za prvi in vzorčni primer, da zunanja institucija zajema podatke iz uradnih državnih registrov.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • Vozniček 19:51 07.februar 2019.

    Jaz bom tudi podjetje odprl in bi imel dostop do baze... Je to že izvedljivo? Ve kdo?

  • Vozniček 19:50 07.februar 2019.

    Fino. Zloraba pa ni možna? Vsaka referentka AMZS lahko izve moje podatke in jih posreduje komurkoli ali je to kako zaščiteno? AMZS mi lahko tudi reklame pošilja, ko ve moje podatke?

  • mph 19:22 07.februar 2019.

    Pohvale. In lepo videt, da se ne piše samo o slabih zadevah.