Slovenija
24 ogledov

Po potrebščine na Rdeči križ in Karitas

Letos bo šolanje začelo okoli 18 tisoč otrok. (Foto: Anže Petkovšek)
1/16
Žurnal24 main
Vse več tistih, ki po šolske potrebščine odhajajo na Rdeči križ in Karitas. Začetek novega šolskega leta – vozniki bodite še pazljivejši v okolici šol in vrtcev!

Začetek novega šolskega leta je povezan tudi z visokimi stroški. Zaradi socialne stiske so se številni za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin obrnili na dobrodelne ustanove.

"Opazili smo povečanje, še posebno v tistih krajih, kjer so šla podjetja v stečaj ali pa delavci niso dobili plač, kakor v Preventu in Vegradu. Povečanje povpraševanja smo opazili tudi na Dolenjskem in v Ljubljani," je za zurnal24.si povedal Peter Tomažič iz Slovenske Karitas. Konkretne številke bodo imeli zbrane do konec tedna: "Lani je bilo otrok osem tisoč, letos jih je več."

Pri Karitas so zbirali šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke tudi v okviru projekta Otroci nas potrebujejo. "Odziv je dober. S temi sredstvi bomo dobršen del pomoči, ki smo jo realizirali, lahko izvedli. S sredstvi Fiho in z zvezki, ki smo jih zbrali po šolah v okviru akcije Pokloni zvezek, je pomoč iz več virov zaokrožena," je še pojasnil Tomažič.

Razmere slabše vsepovsod
Povečanje števila tistih, ki potrebujejo pomoč pri zagotavljanju šolskih potrebščin za svoje otroke, so opazili tudi pri Rdečem križu. Janez Pezelj, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije, nam je povedal, da je povpraševanje po pomoči večje po vsej Sloveniji, izstopajo področja, kjer je v zadnjem času prihajalo do propada različnih podjetji.

 "V sodelovanju s centri za socialno delo in šolami sproti spremljamo, kdo potrebuje pomoč. Številka se je nekoliko povečala, in to kar za vso Slovenijo. Imamo tudi poseben sklad, v katerem smo lani za šolske potrebščine porabili okoli 75 tisoč evrov, letos bo pa še več. Upamo, da bo prihodnje leto bolje," pravi Pezelj.

Cveki so nazaj
- šolsko leto se bo za vse šolarje, razen za devetošolce in maturante, zaključilo 24. junija 2011
 - prve počitnice bodo konec oktobra. Letošnja novost je, da bodo zimske počitnice po vsej Sloveniji potekale hkrati
- dijaki ne bodo imeli več povsem brezplačnih malic, saj bo subvencija v višini dveh tretjin cene malice namenjena tudi osnovnošolcem
- v poklicnih in strokovnih srednjih šolah ne bo več opisnega ocenjevanja NMS (ne dosega minimalnih standardov), pač pa se v redovalnice vračajo stare negativne številčne ocene oziroma cveki

Previdno na cesti
Danes je šolske pragove znova prestopilo nekaj več kot 83 tisoč dijakov in okoli 160 tisoč osnovnošolcev, med njimi se jih je v šolo prvič podalo približno 18 tisoč.

Posebno pozorni morajo danes in v prihodnjih dneh biti tudi vozniki, predvsem v okolici vrtcev, šol in šolskih poti. Otroci so tako imenovani šibkejši prometni udeleženci, zaradi pomanjkanja izkušenj se lahko kaj hitro znajdejo v prometnih nesrečah kot oškodovanci.

Poostren nadzor
Kot je že v navadi, bodo v prvih šolskih dneh v okolici šol in vrtcev dejavnejši policisti. Poostren bo nadzor prometa, ugotavljali bodo predvsem kršitve prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola. Intenzivneje bodo preverjali tudi, ali svojega malčka v šolo pripeljete v tehnično brezhibnih vozilih, predvsem kar se tiče uporabe varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok.

"Med drugim bomo učencem predavali o prometni vzgoji in jih spremljali po šolskih poteh, jim svetovali in jih učili o pravilni udeležbi v prometu, ob tem pa opozarjali na potencialne nevarnosti," je dejal vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije Ivan Kapun.

Statistika policije kaže, da je lani v prometu umrlo šest otrok in mladostnikov do 18. leta starosti, poškodovanih je bilo 1197. Za primerjavo: leta 2008 je promet v tej starostni skupini zahteval 14 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.