Slovenija
19 ogledov

Po pravico na sodišče

Babice v ptujski porodnišnici so edine s tako nizko plačo v Sloveniji, čeprav op Žurnal24 main
Babice. Direktor upošteva odločbo računskega sodišča, znižali so jim plače.

To je degradacija. V povprečju imamo za 450 evrov bruto nižje plače od babic, ki delajo v mariborski porodnišnici, pa opravljamo isto delo,” so razočarane babice ptujske porodnišnice.

Ne vem, ali bodo stavkale. Če hočejo, lahko. So si že tudi Čeferina izposodile.
Robert Čeh, direktor ptujske bolnišnice

Vodstvo jim je ta mesec namreč za okoli 158 evrov bruto znižalo plačo in jih uvrstilo iz 32. v 29. plačni razred. “Zdaj imamo naziv babica – obporodna nega, kar pomeni, da svojega dela sploh ne bi smele opravljati,” pravi Breda Žerak, ena izmed šestih dolgoletnih ptujskih babic.

Kriva je revizija
Na odločitev računskega sodišča nimam vpliva in odločbo moram upoštevati. Od mene to zahteva zakon. Ali bodo plače spremenili tudi v bolnišnicah, ki jih ni pregledalo računsko sodišče, ne vem,” odgovarja Robert Čeh, direktor Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Novih pogodb sploh nismo podpisale, kljub nestrinjanju so nam plačo znižali. Odvetnika že imamo in pravico bomo verjetno iskale po sodni poti. Vodstvo bolnišnice nam namreč ni želelo dati niti revizijskega poročila,” v imenu babic sklene Žerakova.

Bodo morale razliko vrniti?
Revizija. Babice s srednješolsko izobrazbo so v 32. plačni razred umestili pred dvema letoma, zdaj pa je računsko sodišče ugotovilo, da so bile njihove plače previsoke. “Po zakonu bi morali ta višek celo vrniti, a kako bomo to uredili, ne vem,” pravi direktor Čeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.