Slovenija
1583 ogledov

Po praznični okrasitvi v Ljubljano prispela tudi smrečica

Novoletna jelka Anže Petkovšek
Da bo vse nared za veseli december, skorajda od začetka novembra delavci v mestnem središču nameščajo praznično razsvetljavo, danes pa je v središče Ljubljane prispela tudi smrečica ...

Praznična razsvetljava, ki obsega več kot šestdeset kilometrov svetlobnih skulptur in girland, bo namreč že tradicionalno zagorela 1. decembra ob 17.15, takrat pa bodo vrata odprle tudi zelene sejemske hiške na obrežju Ljubljanice. V nadaljevanju decembra pa Turizem Ljubljana obljublja številne brezplačne prireditve z vrhuncem dogajanja na silvestrovo.

Smrečica letos prihaja iz Pržana, kot je že včeraj na Twitterju sporočila Petra Stušek s Turizma Ljubljana, so jo sekati začeli okoli devete ure zjutraj. Ob tem je še dodala, da so smreke, ki decembra stojijo na ljubljanskih trgih, vedno podarjene iz razloga, ker lastnikom prav pride sečnja in bi jih odstranili v vsakem primeru.

Okrasitev ostaja enaka, ker bi nova zasnova preveč stala ...

Avtor praznične okrasitve je tudi letos umetnik Zmago Modic, ki navdih išče v galaksijah, planetih, lunah in kometih ter oblikah atomov, kromosomov, spiral DNK in spermijev. Na vprašanje meščana, ki je na Mestno občino Ljubljana (MOL) naslovil pobudo o morebitni spremembi okrasitve, pa so Oddelek za urejanje prostora MOL odgovorili, da so na seji Odbora za organizacijo izvedbe decembrskih prireditev pred dvema letoma sicer razpravljali, da bi povabili ali z natečajem izbrali katerega izmed drugih umetnikov, ki bi na novo pripravil zasnovo novoletne okrasitve in osvetlitve, vendar so ugotovili, da bi bilo to povezano s prevelikimi stroški, saj bi morali vse obstoječe avtorsko oblikovano okrasje Zmaga Modica, ki obsega več kot 500 elementov, na novo oblikovati.

"Za sedaj ne načrtujemo sprememb, morda v prihodnjih letih, ko bomo lahko namenili sredstva za novo, drugače zasnovano izvedbo okrasitve," so pristavili na ljubljanski občini in dodali, da je Modiceva okrasitev sicer deležna veliko pozornosti v tujih medijih, ki Ljubljano vsako leto prav zaradi svoje praznične osvetlitve z edinstvenim umetniško oblikovanim tematskim okrasjem in tudi zaradi novoletnega sejma ter z obema povezanega vzdušja uvrščajo med najlepše okrašena mesta.

1/8
Saša Despot
Komentarjev 2
  • h3o 16:00 24.november 2017.

    Upam, da tista smreka na sliki, ni posekana zato da bo za okras v središču mesta? Posek zdrave lepe smreke, ki je rastla 100 let in več je gozdni zločin. Pa dajte, resno?

  • Janez_53 14:14 23.november 2017.

    A jo bodo letos poimenovali Donald?