Slovenija
53 ogledov

Po praznikih se ljudje znebijo ljubljenčkov

pes Shutterstock
Ko je praznovanja in veseljačenja konec, se nekateri Slovenci odločijo, da njihov ljubljenček pri njih doma ni več dobrodošel. Še dobro, da obstajajo topla zavetišča ...

V Nemčiji so pred dnevi poročali o tem, da so njihova zavetišča le dan po božiču sprejela veliko novih živali, med njimi tudi pasje mladičke. Pri nas ni tako hudo, a je situacija precej podobna. "Po praznikih se je pri nas povečalo število živali, predvsem psov. Te živali niso čipirane in zato ne moremo najti lastnika. Naval je trenutno precej velik, od božičnih praznikov pa do zdaj smo sprejeli okrog petnajst psov," nam je razložila Tatjana Lenko, vodja zavetišča Zonzani. Streho nad glavo so ponudili tudi nekaj mačkam, a teh je bilo bolj malo. "Žal pa vam moram povedati, da je bila večina v tako slabem stanju, da smo jih morali evtanazirati. Sicer pa so se večinoma poskrile, ali pa se zadržujejo na krajih, kjer jih ljudje hranijo."

Situacijo smo preverili tudi v nekaterih mačjih zavetiščih, kjer pa so nam povedali, da k sreči nimajo povečanega števila "gostov".

Psa imajo, dokler je mlad in lep

Lenkova nam je pojasnila, da živali v zavetišče pripeljejo najditelji, ali pa jih gredo k njim iskat prostovoljci zavetišča. "Najprej pogledamo, če imajo identifikacijsko številko in če je nimajo, na spletu najprej objavimo, da iščemo lastnika." Oktobra in novembra so sprejeli zelo malo psov, ki niso imeli čipa; večina ga imela in so kosmatince zato lahko vrnili lastnikom. Po praznikih pa je zgodba drugačna. "Kar naenkrat so se pojavili le psi, ki nimajo čipa, torej se ljudje že zavedajo; če imajo čip, skrbijo za njega, če pa ga nimajo, si rečejo, da 'itak noben ne ve, da je moj'."

Sogovornica pravi, da pri nas manjka nazdor, kakršnega smo imeli pred petnajstimi leti. "Takrat se je preverjalo, kdo ima psa, če ima ustrezno dokumentacijo, če ima čip, če je cepljen, ... zdaj pa tega ni. Dogaja se, da si ljudje omislijo kužka in ga imajo, dokler je mlad in lep, ko pa odraste, jim več ni všeč," je še zaključila in dodala, da bomo takšne ljudi težko spremenili.

Komentarjev 1
  • Bralec 08:54 04.januar 2013.

    Ne razumem pri vsej problematiki zapuščenih psov in mačk, da se ne uvede kontrola ali so čipirani ali ne. Recimo v mesecu marcu bo cepljenje proti steklini.Veterinar cepi psa, potem potegne z napravo , ki ugotovi ali ima pes ...prikaži več čip (lahko pogleda tudi v knjižico od psa, če je vpisana številka). Če tega čipa nima. vzame iglo s čipom, vstavi čip, pobere podatke, ali jih prepise z lista za cepljenje. In zakaj tega veterinarji ne naredijo? Pa še veliko drugih možnosti je, ki jih tu ne bom opisoval.