Slovenija
58 ogledov

Po prometni nesreči drago plačala prevoz

Umag Profimedias
Med dopustovanjem v hrvaškem Umagu se je Slovenki pripetila hujša prometna nesreča, zato je morala nemudoma v bolnišnico.

Rešilec bi jo moral odpeljati v najbližjo bolnišnico, ki je na hrvaški strani v oddaljeni Puli. Ponesrečenka je želela, da jo odpeljejo v izolsko bolnišnico, ki je bila od mesta nesreče oddaljena slabih dvajset kilometrov. Na ta način jo je zdravstveno osebje lahko hitreje oskrbelo, bližje je bila tudi sorodnikom in prijateljem.

Svojo željo je drago plačala, saj evropska kartica ne krije prevoza v Slovenijo, krila bi ga le do hrvaške Pule. “Tako je morala plačati okoli 300 evrov samo za prevoz, cene takšnih prevozov pa znašajo tudi 1.500 evrov in več,” pravijo v CORIS-u, kjer imajo prav zdaj največje povpraševanje po zdravstvenih zavarovanjih za Hrvaško.

Bol | Avtor: Goran Jakuš Goran Jakuš
Ko evropska kartica ni dovolj  

Pojasnjujejo, da evropska zdravstvena kartica pogosto ne povrne vseh stroškov, saj se ti povrnejo le v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Poleg tega evropska kartica ne krije vračila denarja za participacije: “Če boste na Hrvaškem hospitalizirani, boste kljub Evropski kartici morali placate še stroške participacije, ki lahko znašajo 300 evrov. Evropska kartica prav tako ne krije storitev zasebnih zdravnikov.”

Zdravstveno zavarovanje se po njihovih izkušnjah v tujini najpogosteje koristi za vnetja ušes, vročinska stanja, zlome, prebavne motnje, žal prihaja tudi do hujših bolezni in poškodb ter tudi smrti. 

Zavarovanje za Hrvaško že za porcijo kalamarov

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slovenci čez poletje med tujimi državami najpogosteje počitnikujemo na Hrvaškem. Po podatkih statističnega urada je leta 2014 vsaj enkrat zasebno potovalo 63 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije. Okoli 56 odstotkov jih je odšlo v tujino, od tega pa kar 65 odstotkov na Hrvaško.

Prav za tiste, ki imajo na Hrvaškem vikend, prikolico, parcelo ali plovilo, so pri CORIS-u pripravili ugodno celoletno zavarovanje za Hrvaško“Za ceno porcije ocvrtih kalamarov, krompirčka in bevande si lahko uredite celoletno zavarovanje in se s tem izognete zdravstvenim stroškom,” pravijo.

Če se boste na oddih k sosedom odpravili le čez prvomajske počitnice ali v poletnih mesecih, lahko izkoristite za petino nižjo ceno zavarovanja, ki velja za Hrvaško. 

Ukradli so mu dokumente in denar

“Stranki so ukradli denarnico, kjer je imela osebni dokument, gotovino in kartice. V dani situaciji nikakor ni mogla ne do denarja, ne čez mejo,” so nam enega od primerov, ko so pomagali stranki, opisali v CORIS-u.

Za takšne nesrečne dogodke je idealno multirisk zavarovanje, saj poleg kritja zdravstvenih stroškov pomaga tudi pri ostalih zagatah. V omenjenem primeru so stranki krili stroške ureditve vseh potrebnih papirjev prek veleposlaništva in našega ministrstva ter poskrbeli, da se je lahko vrnila domov. “Prav tako uredimo prenos gotovine, ki se stranki dostavi v hotel oziroma ga lahko prevzame na dogovorjenem mestu,” pojasnjujejo.  Zavarovanje multirisk stranke pogosto koristijo v primerih ukradene prtljage, pri zamudah ter preklicih letov in podobno.