Slovenija
18 ogledov

Po referendumu konec vlade?

Koalicijski četvorček je že zdaj le še trojček, po prihodnjih referendumih pa na Žurnal24 main
Premier Borut Pahor naj bi po referendumu načrtoval odstop ali glasovanje o zaupnici.

Premier Borut Pahor bo takoj po referendumu o pokojninski reformi odstopil, trdijo naši viri. To naj bi omenil na enem od sestankov v minulem tednu.

Medtem Požareport poroča, da jo bo Pahor mahnil v državni zbor po zaupnico, če bo izgubil referendum o pokojninski reformi. Potreboval bi 47 poslanskih glasov, kar naj ne bi predstavljalo večje težave, saj se poslanci "predvsem bojijo za svoje poslanske službe".

Ne vesta nič
Trditve smo preverili v koalicijskih vrstah, kjer nam je več poslancev dejalo, da bi to lahko bil logični scenarij v primeru, da pokojninska reforma pade, a z njim še niso seznanjeni. "Po 5. juniju je vse mogoče, a o tem trenutno ne vem nič," pravi Dušan Kumer iz SD, kjer zanikajo, da bi se pogovarjali o odstopu.

"Jaz o tem nič ne vem. Z mano se o tem ni nihče pogovarjal. Dejstvo je, da smo v stranki in vladi popolnoma osredotočeni na izid referenduma o pokojninski reformi," pa informacije glede odstopa komentira podpredsednik SD Patrick Vlačič, ki hkrati odločno zanika navedbe, da naj bi v stranki prišlo do treh različnih lobijev med njim, ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem in predsednikom stranke Borutom Pahorjem.

Pametno bi bilo upoštevati Golobiča
Franci Kek iz Zaresa medtem svetuje, da bi bilo najbolj pametno, če bi se upoštevalo predlog Gregorja Golobiča, da z njim odstopita še Katarina Kresal in Borut Pahor. "Za uspeh referenduma bi bilo najbolje, da se kot podporniki pokojninske reforme pojavljajo strokovnjaki in ne predstavniki vlade," pravi Kek, ki ne ve, kaj bo Pahor storil po referendumu.

Predsednik sveta LDS Aleš Gulič pa nam je dejal, da LDS o morebitnem odhodu iz koalicije ne razmišlja ter da bi bilo smotrno, da bi predsednik vlade po referendumu v vsakem primeru šel po zaupnico v državni zbor. "Karkoli se bo zgodilo, bo treba odreagirati."

Nepovezani poslanec Franc Žnidaršič pa ob morebitnem glasovanju o zaupnici predsednika vlade napoveduje, da ta z dozdajšnjim načinom dela na njega ne more računati. "Če misli vztrajati do konca, se bomo morali dogovoriti pod kakšnimi pogoji, saj način trenutnega dela ne pelje nikamor," pravi Žnidaršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.