Slovenija
1100 ogledov

Po sestanku: Nočejo "prati umazanega perila"

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Vladna stran je sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides na današnjih pogajanjih predstavila svoj predlog. Kot je pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, se bodo do njega opredelili do ponedeljka, ko bodo nadaljevali pogajanja.

Vsebine vladnega predloga niso razkrili. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je namreč pojasnil, da so se dogovorili, da dokler pogajanja potekajo, o podrobnostih ne bodo govorili. Na vprašanje, ali so se pripravljeni pogajati znotraj enotnega plačnega sistema, je odgovoril, da "če se ne bi bili pripravljeni pogajati, sploh ne bi bili tu" in da so "vse možnosti odprte".

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem ponovil, da izstop katere koli skupine iz enotnega plačnega sistema za vlado ni sprejemljiv. Se je pa vlada pripravljena pogajati.

Pri tem je poudaril, da je zdravstvo za vlado celota in da je treba plače v zdravstvu urediti. Pričakuje trda pogajanja s Fidesom, a verjame, da je kompromis možen.

"Vse, kar si želi vlada, je, da se pogovarjamo brez stavke, da so pacienti oskrbljeni. In ko cel sistem dela, se mi v ozadju trdo pogovarjamo," je še dejal minister. "Dali smo nekaj plačnih razredov, kar pač zmoremo," je o izhodiščih povedal Bešič Loredan in dodal zgolj še, da se predlog nanaša na vsa delovna mesta za zdravnike in zobozdravnike, pri čemer so za mlade zdravnike ponudili več.

O podrobnostih vladnega predloga tudi minister zaenkrat ni želel govoriti, "da se na blatimo v javnosti, da ne peremo perila", da imajo pacienti oskrbo, ki jo potrebujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • bobubob 20:05 07.oktober 2022.

    Poskus utopitve zdravstva v denarju ni uspel še nobeni vladi - doslej so gospodje doktorji še vedno takoj izplavali in so si kmalu želeli 'vajo' spet ponoviti

  • Ender3 18:58 07.oktober 2022.

    Loredan, če boste popustili FIDESU boste imeli opraviti z javnim mnenjem večine volilcev, ki izsiljevanje in sprenevedanja belih ovratnikov ne podpirajo..Če bodo šla pogajanja v smeri sprejemanja zdravniških pogojev potem, se koalicija lahko poslovi.

  • Avatar Leon
    Leon 17:28 07.oktober 2022.

    Zakaj Kuštrin ne pojasni koliko denarja je prejel Fides v času korone in zakaj ?