Slovenija
27065 ogledov

Po sestanku predsednikov strank Janša pohvalil Goloba

Robert Golob Janez Janša Profimedia
Predsednik vlade Robert Golob se je sestal s predsedniki vseh parlamentarnih strank.

"Sestanek z vsemi parlamentarnimi strankami je pokazal, da tudi politiki znamo, takrat ko je treba, biti enotni. Želim si, da bi ta narodna enotnost trajala čim dlje in bi ta obnova, ki zdaj sledi, dejanska dala zgled tudi bodočim generacijam, kako skupaj delat za dobro ljudi," je po sestanku s predsedniki vseh parlamentarnih strank dejal premier Robert Golob.

"Zelo dobro smo usklajeni tudi s pogledi opozicije. Skupaj bomo naslednji teden pripravili zakon, ki bo še boljši. Govorimo o interventnem zakonu, ki je primarno usmerjen v tiste ukrepe, ki morajo konkretne učinke imeti že s septembrom," je napovedal.

Janša: Vlada gre v pravo smer

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je po sestanku povedal, da so nekatere svoje predloge glede sanacije poplav bistveno skrčili, saj je vlada sama pripravila iste predloge. e pripravila vlada, bistveno skrčili, saj je tudi vlada sama oz. pristojna ministrstva pripravila nekatere iste predloge. "Danes sem predsedniku vlade predal 44 predlogov in priporočil in verjamem, da gredo v isto smer, v katero je vlada krenila vlada z dvojnim pristopom – da se najprej sprejmejo interventni, nujni ukrepi in potem še poseben zakon za obnovo. Mislim, da je to pravi pristop," je delo vlade Roberta Goloba pohvalil Janša. 

Glede virov za financiranje odprave posledic je Janša spomni, da je v skladu za okrevanje po pandemiji nelociranih še 2,8 milijona evrov sredstev, ki so zaradi sprememb na finančnih trgih ponovno "atraktivna". "Vesel sem, da je danes tudi predsednik vlade dejal, da razmišljajo v tej smeri. Se pa mudi, kajti skrajni rok za najavo črpanja teh sredstev je konec tega meseca," je opozoril Janša. Ta sredstva bo treba porabiti do sredine leta 2026, zato je ključno, da vlada pohitri postopke umeščanja v prostor, kar je že napovedala.

Potencialen dodaten vir sredstev za obnovo Janša vidi tudi v sredstvih za kohezijo. "Vlada je prerazporedila znaten del sredstev iz takoimenovanih trdih projektov na mehke, se pravi iz infrastrukturnih projektov na razne študije. Mislim, da ni čas, da je to zdaj prioriteta, in da je to tudi lahko nek dodaten vir. V naboru ukrepov smo predlagali, da se skrčijo sredstva za t. i. mehke vsebine in se del teh sredstev prerazporedi za obnovo po ujmi," je pojasnil.

"Ob tovrstnih katastrofah ljudje vedno znamo stopiti skupaj. In vesel sem, da je v tem primeru znala skupaj stopiti tudi slovenska politika, da smo en do drugega vključujoči in da se poslušamo," pravi Jernej Vrtovec, NSi. 

Solidarnostni sklad za takojšnjo pomoč

NSi je kot kratkoročen ukrep pri financiranju sanacije poplav predlaga solidarnostni sklad. "Ljudje potrebujejo pomoč takoj," je poudaril Jernej Vrtovec, NSi. Predlagajo samostojni sklad ali sklad v okviru SID banke. NSi predlaga tudi kratkoročni ukrep, ki dovoljuje nadomestne gradnje brez pridobivanja gradbenih dovoljenj. "Če želimo določene stvari postaviti na svoje mesto, zgraditi mostove, obnovit cestno infrastrukturo, potem je nujno, da se uredi nadomestne gradnje, da ni potrebno pridobivati novih gradbenih dovoljenj tam, kjer smo že imeli obstoječe gradbeno dovoljenja, ki so bila popolna in dobra." 

Po nujnem postopku v DZ

Interventni zakon za  predvideva vzpostavitev tehnične pisarne, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, začasna brezplačna nastanitev posameznikov in družin v prazne nepremičnine v državni lasti, 80-odstotno kritje plače ob čakanju na delo, solidarnostna pomoč za samozaposlene s 25-odstotnim upadom prometa na letni ravni in moratorij za posojila za fizične in pravne osebe.
Vlada predlaga tudi izredno denarno pomoč 465 evrov na osebo oziroma 1800 na štiričlansko družino, pomoči pa bodo delili centri za socialno delo. Država bo tistim, ki bodo čistili podjetja, en mesec krila tudi plačo vse do 100 odstotkov. Predlog zakona bodo ministri potrdili prihodnji četrtek in ga po nujnem postopku poslali v DZ.

 

 

Komentarjev 19
  • Toma 18:37 18.avgust 2023.

    Golobček gre itak spet na svoje, saj mu predsedniška plača niti pod razno ne zadostuje!

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 16:13 18.avgust 2023.

    Takim ljudem kot je Janša se jim reče po domače "Hinavec"

  • Lion0077 15:56 18.avgust 2023.

    Pa a Janezek je še kar v parlamentu?? A ni bil na Dobu??? A, ja, čaka na nov zapor.