Slovenija
6191 ogledov

Po "škandalu brez primere" dan D v državnem zboru

seja Kolegija predsednika Državnega zbora
1/4
Državni zbor/Sušnik Matija
Kolegij predsednika Državnega zbora bo drugič odločal o usodi štirih nepovezanih poslancev in njihovega delovanja v delovnih telesih državnega zbora.

Nepovezanim poslancem je kolegij predsednika državnega zbora odvzel možnost sodelovanja v delovnih telesih državnega zbora. Takšno odločitev so podprli člani koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca narodnosti. Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in skupina nepovezanih poslancev so dejanje označili za "škandal brez primere". 

Janja Sluga, kot vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, je na tiskovni konferenci v četrtek dejala: "Upam, da postaja dokončno jasno, o čem smo govorili štirje nepovezani poslanci, ko smo zapuščali svoje stranke in to koalicijo".

seja Kolegija predsednika Državnega zbora | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Še enkrat o usodi nepovezanih poslancev

Danes bo kolegij vnovič odločal o tem, ali bodo štirje nepovezani poslanci imeli enako možnost kot preostalih 86 poslancev sodelovati v delovnih telesih državnega zbora. Svoj pogled na trenutno situacijo sta v oddaji Studio City soočila vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han

Periča popravil evropski poslanec

Perič je dejal, da so uporabili določbo, ki jo poslovnik določa in ki jo poznajo tudi drugje po Evropi. V Evropskem parlamentu se nekdo, ki izstopi iz poslanske skupine, znajde na oslovski klopi, je poudaril Perič in ob tem spomnil na nenavadno dejstvo, da imamo trenutno predsednika državnega zbora, ki prihaja iz opozicije. 

Da to ne drži, je Periču na twiierju odgovoril evropski poslanec Milan Brglez. "V Evropskem parlamentu vse poslanke in vsi poslanci, tudi nepovezani, sedimo v poslanskih klopeh. Nepovezani poslanci so člani delovnih teles, s polnimi glasovalnimi pravicami. Imajo tudi svoj "sekretariat"."

Perič je dejal, da pogovori za zaprtimi vrati niso pripeljali do dogovora, zato so morali ubrati to rešitev. "Na ultimate ne moremo pristajati," je dodal, a za kakšne ultimate je šlo, ni pojasnil. V SMC so po njegovih besedah vedno ravnali skladno z organi stranke. 

Poslovnik takšno odločitev omogoča, a je po besedah Matjaža Hana tudi v Sloveniji treba imeti gentelmenski dogovor. "Prej se to ni dogajalo. Tako, kot je v tem mandatu, še nikoli ni bilo. Čista zmešnjava," je dogajanje v državnem zboru komentiral Han. "Ta manever je pokazal, da ima koalicija resnične težave z večino v državnem zboru."

seja Kolegija predsednika Državnega zbora | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Perič: Interese države je treba postaviti v ospredje

Opozicija je dokazala, da je njen domet 43 glasov, je dejal Perič in opoziciji očital, da niso prevzeli glasovnic ob glasovanju o predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču. Han mu je odgovoril, da so bili primorani iti v ta manever, potem ko je bilo rečeno, da ima koalicije "kupljene" glasove.

Očitno tudi v opoziciji vsaj nekdo misli, da je dobro, da imamo stabilno vlado, ki se sooča s trenutno situacijo in izzivi. Vrnitev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v poslanske klopi je ena od možnosti, kako ohraniti stabilnost vlade. Perič poudarja, da mora biti v tem trenutku v ospredju interes države, da zagotovimo stabilnost, izpeljemo predsedovanje in se začnemo ukvarjati z okrevanjem. 

Ob tem je Han poudaril, da ne moremo govoriti o stabilni vladi, če mora gospodarski minister odstopiti, da se obdrži koaliciji. "Gre se za boj za stolčke," je bil jasen Han. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • jakec1575 10:31 20.april 2021.

    Pericu je treba krila in jajca odrezat.

  • rd2dmk2 09:56 20.april 2021.

    če jest razumem naš volilni sistem ni izvoljena oseba ampak stranka, ker so (iz)voljeni po spisku na listi. torej, ko izstopiš, nisi več član stranke, torej adijo. adijo tud plača poslanska. ne vem sploh kako se motovilijo iz ene črede ...prikaži večde v drugo. sicer pa je že dolgo jasno, da so tam samo še zato da suzajo davkoplačevalski denar, na tak al drugačen način. dajmo sprejet zakon, da vsak poslanec je vsak dan samo 2 uri v parlamentu in potem police filat v lidl, pa nema kuči dokler niso polne - vse.

  • Toni 08:34 20.april 2021.

    Diktatura!