Slovenija
409 ogledov

Po škropiva samo z ustreznim dovoljenjem

Po besedah Miše Pušenjak iz kmetijsko gozdarskega zavoda ljudje največ škropiv k Žurnal24 main
Fitofarmacevtskih sredstev ne izdajajo več vsem.

V našem uredništvu se je oglasila bralka, ki želi ostati anonimna, in nam razložila, da v semenarni ne more kupiti škropiva za vrtnice in nekaj jablan. “Po novem potrebuje vsak najmanjši vrtičkar dokazilo o opravljenem osnovnem usposabljanju iz varstva rastlin, ki stane 61 evrov. To je absurd,” je dodala.

Manj nevarnih pripravkov
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so nam razložili, da je zakon začel veljati letos, kazni za prodajalce pa so visoke, tudi do 20 tisoč evrov. Obstaja pa seznam manj nevarnih fitofarmacevtskih sredstev, ki se lahko prodajajo brez dokazila o usposabljanju. “To so bolj ekološki pripravki v majhnih količinah. Če se jih uporabi pravočasno, so lahko enako učinkoviti, sicer ne, saj nimajo nobenega kurativnega delovanja. Pa še večkrat je treba škropiti,” pojasnjuje Miša Pušenjak s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Kmet za vrtičkarje
Da je med vrtičkarji kar nekaj vroče krvi, ni dvoma, so pa dejansko najbolj problematični. “Na liter vode je težko zmešati koncentracijo, ker se pol grama ali manj težko stehta. Ostanki se potem nepravilno odlagajo,” pravi Pušenjakova. Težava zdajšnje zakonodaje pa se pojavi tudi pri nadzoru.

“Stranka mora ob nakupu predložiti samo izkaznico, druge evidence o količini kupljenih pripravkov ni. Večji kmetje kupujejo škropiva tudi za sosede, ki imajo le nekaj sadnih dreves in se jim strošek tečaja ne povrne,” je povedala Klavdija Sever Koletnik iz Kalie v Mariboru.

Za tečaj 61 evrov
Tečaji so organizirani enkrat na mesec, za izdelavo izkaznice, ki je trajna in je ni treba podaljševati kot doslej, pa potrebujete tudi fotografijo. “Naslednji tečaj bo v začetku maja, cena je 61 evrov in je enotna za vso državo,” še dodaja Koletnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.