Slovenija
31 ogledov

Po sladke pijače čez mejo?

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Uvedba trošarin na sladke pijače naj bi v proračun prinesla najmanj osem milijonov evrov. Proizvajalci sladkih pijač so nad idejo zgroženi. Opozarjajo, da bi tak ukrep še obremenil gospodarstvo.

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS so ogorčeni nad napovedjo vlade, da bo uvedla trošarine na sladke pijače. Kot je povedala Tatjana Zagorc iz zbornice, so šokirani. Medtem ko smo priča razvojnemu in zaposlitvenemu krču, pa vlada predlaga ukrepe, ki pomenijo dodatno obremenitev gospodarstva, menijo v zbornici.

Finančni minister Dušan Mramor je v sredo napovedal uvedbo trošarin na sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah. Od tega si vlada obeta še osem milijonov evrov, v kar pa v zbornici dvomijo. V zadnjem letu se je namreč prodaja brezalkoholnih pijač zmanjšala za 11 odstotkov, so zapisali v sporočilu za javnost.

V zadnjih petih letih se je poraba brezalkoholnih pijač na prebivalca zmanjšala za skoraj 25 odstotkov - na 83,3 litra v letu 2013. Padec je mogoče zaznati tudi v drugih kategorijah pijač, kot so sirupi in skupina sokov ter nektarjev.

Znižanje plač in odpuščanje

Ob tem v zbornici opozarjajo na posredni učinek, ki bi ga imela morebitna uvedba trošarin na sladke pijače. Bojijo se, da bo prišlo do ukinjanja proizvodnih linij, zmanjšanja konkurenčnosti, zmanjšanja investicijskega potenciala, znižanja plač ter posledično tudi odpuščanj zaposlenih. Ni namreč mogoče pričakovati, da bi se višje cene v celoti prenesle na potrošnika.

Namesto tega vladi predlagajo ukrepe za zmanjšanje sivega trga ter uvedbo davčnih blagajn. Na Danskem, kjer so gazirane skladke pijače obdavčili z najvišjimi trošarinami v Evropi, so davek, zaradi negativnih gospodarskih posledic, v začetku leta preklicali. Danci so sladke pijače kupovali na drugi strani meje.

Sladke pijače imajo obdavčene Finska, Hrvaška, Francija, Latvija, Madžarska in Nizozemska.

Trošarine predlagala že vlada Alenke Bratušek

"V vsakem primeru pa tukaj ne gre za vključitev naravnih sadnih sokov, ki vsebujejo naravni sladkor," je pojasnjuje minister za kmetijstvo Dejan Židan. Meni, da bi lahko marsikateri proizvajalec brezalkoholnih pijač v tem ukrepu videl tudi svojo poslovno priložnost.

 

Ministrstvo za fiance je predlagalo obdavčitev sladkih pijač že januarja 2013, vendar je predlog zaradi hudega nasprotovanja proizvajalcev propadel. Za obdavčitev sladkih pijač s katero bi zapolnili luknjo v zdravstveni blagajni, se zavzema tudi njen direktor Samo Fakin, ki uvedbo trošarin vidi tudi kot javnozdravstveni ukrep v boju proti sladkorni bolezni.

Slovenski mladostniniki on otroci so glede uživanja sladkih pijač v samem vrhu med državami Evropske unije.

Komentarjev 3
  • spenjac 08:41 24.oktober 2014.

    Skrajni čas, da se uvede davek na svinjarijo. Bomo pa kaj bolj zdravega pili - če bomo tu prihranili zaradi davka na sladkor, bo ZZZS prihranil na zdravljenju sladkornih bolezni. Kdo ve, mogoče bo potem vzajemna še malo spustila cene svoje natege.

  • kapibara 20:52 23.oktober 2014.

    Ni panike-če sem do sadaj hodil po pivo Laško v Evrospin v ITL, bom pa sedaj še čokolado- dve več cukra v voziček položu.. :-)

  • BorutK 19:25 23.oktober 2014.

    Briga me, itak sam vodo pijem. Pir je pa itak že obdavčen do onemoglosti.