Slovenija
114 ogledov

Po slovaški pogodbi 150 evrov več

Brezposelni Shutteristock
Ponudili so mu, da izbere med slovensko in slovaško pogodbo, po kateri bi dobil 150 evrov več. ABF: Mi lahko ponudimo samo eno pogodbo, saj delamo v Sloveniji.

"Našel sem razpisano delovno mesto za sestavljalca elektronskih sklopov," je povedal eden od iskalcev zaposlitve. "Poslal sem prošnjo in čez nekaj dni so me klicali z agencije ter me vprašali, če lahko začnem delo takoj in če bi delo zanimalo še katerega od mojih kolegov. Omenili so mi, da lahko delam prek slovenske ali slovaške pogodbe." Če bi se odločil za slovaško pogodbo, bi menda lahko dobil od 100 do 150 evrov več na mesec. Kot je pojasnil, je šlo za delo v podjetju Elti iz Gornje Radgone prek agencije ABF iz Izole.

"Sama z gotovostjo slovaške pogodbe nisem ponujala, prav tako tega ne smejo početi moji sodelavci," je pojasnila Ana Benčič z agencije ABF, ki se je v javnosti znašla zaradi spornih pogodb, ki so jih ponudili delavcem Žita, v katerih je bil del teksta zapisan v slovaščini.

Po zakonodaji je po njenih besedah sicer mogoče zaposliti delavca iz Slovenije prek tuje agencije za delo v Sloveniji, vendar pri njih, kot zatrjuje, tega ne počnejo. Včasih prek slovaške podružnice Job Service zaposlujejo Slovake za delovna mesta, za katera v Sloveniji ne najdejo kandidatov in predvsem delajo za italijanske zaposlovalce.

V primeru Žito po nerodnosti

Kot pravi, so se tudi zaradi primera v Žitu v kritikah javnosti znašli po krivem. Agencija, za katero je bilo ugotovljeno, da za šest delavcev ni plačevala prispevkov, ni bila Job service. Delavci so delali prek ljubljanske kadrovske agencije s tujim lastništvom. Žito se je obrnilo na agencijo, s katero je želelo prekiniti sodelovanje.

Ker je bila pogodba deloma napisana v slovaškem jeziku, je delavci niso podpisali. Napaka se je po besedah Benčičeve zgodila zaradi naglice, vendar je to vse, kar so zagrešili. V družbe ABF, ki je pooblaščen predstavnik za slovaško družbo PR Job Service, pravijo, da so plače delavcev, ki delo v Žitu opravljajo prek Job Service, izenačene s plačami delavcev v Žitu.

Plača določena z urno postavko

Določila o minimalni bruto plači (v pogodbi je naveden znesek 327,2 evra (slovenska minimalna bruto plača je 763,06 evra) so po besedah Benčičeve v pogodbi zahtevana, saj agencija Job Service posluje na Slovaškem, torej mora upoštevati slovaško delovnopravno zakonodajo.

Vendar noben od obstoječih delavcev ne dobiva tako nizke plače, saj je "v pogodbi takoj pod alinejo o minimalni plači navedena urna postavka 3,5 evra za dnevno in 3,8 evra za nočno delo". Če to pomnožimo s 174 urami dela, znese 609 evrov (slovenska minimalna neto plača znaša 540 evrov).

Komentarjev 5
  • Anton Špiclin 16:21 07.januar 2013.

    nižji delavci postajamo slovenski hlapci......

  • rok_eu 15:39 07.januar 2013.

    Ma koga imajo oni za norca ????Kakšna opravičila so pa zdaj to ... zavestno so to delali 10000000% sem v to ..Nej ne lažejo javnosti ker si s tem delajo BAD reklamo ...

  • erikkk 15:37 07.januar 2013.

    po mojem so tako mislili:dejmo jih nategnat .. mogoče se ne bojo bunl ...