Slovenija
26 ogledov

Po Sloveniji bomo čistili še Balkan

(Foto: Alpe Adria Green) Žurnal24 main
Lanska čistilna akcija je bila zelo uspešna, za prihodnje leto se pripravlja še večja, vsesvetovna akcija. Popis odlagališč že poteka, do danes so jih našli 14 tisoč.

V tem trenutku je v registru divjih odlagališč blizu 14 tisoč odlagališč.
Polonca Štritof

"Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je bila nekaj izjemnega. Več kot 270 tisoč se nas je združilo, prevzeli smo odgovornost za svoj kraj in dokazali, kako uspešni smo lahko, kadar se vsi borimo za isti cilj. Čas je, da v podobni akciji poskusimo združiti ves svet. Datum je že določen – 24. marec 2012, ko bodo milijoni ljudi del največje okoljske akcije v zgodovini človeštva," je v sporočilu za javnost zapisala Polonca Štritof iz društva Ekologi brez meja.

Ideja za projekt Očistimo svet v enem dnevu! izhaja iz velikih čistilnih akcij, ki jih je doslej izvedlo šest držav s skupno več kot milijon sodelujočimi prostovoljci in je prerasla že v pravo v gibanje.

Očistimo svet v enem dnevu
Letos vseslovenske čistilne akcije ne bo, potekajo pa zato priprave na naslednje leto. Nalogo koordinacije pri pripravah je za Balkan prevzela ekipa Ekologov brez meja, ki v Rimskih toplicah ta vikend pripravlja regionalno konferenco Očistimo Balkan v enem dnevu!. Na konferenci pričakujejo 60 predstavnikov iz 11 balkanskih držav, ki bodo drugo leto zadolženi za organizacijo in izvedbo velike prostovoljske okoljske akcije v svoji državi.

Na konferenci se bodo tako povezali prostovoljci iz različnih držav in si izmenjali znanja. "Vzpostavili bomo tudi ožje vodstvene ekipe za uspešno izvedbo svetovnega čiščenja leta 2012 v vsaki od sodelujočih držav," pojasnjuje Štritofova.

Prostovoljec je lahko vsak
Če želite tudi vi postati eden izmed prostovoljcev, se lahko za popis javite na popis@ocistimo.si, ali na info@ocistimo.si.

Divje odlagališče lahko anonimno prijavite tudi na spletu: www.očistimo.si, kjer imate na voljo tudi mobilno aplikacijo, ki si jo lahko naložite na svoj mobilnik in tako takoj, ko naletite na divje odlagališče, opravite prijavo, ki se neposredno prenese v register divjih odlagališč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.