Slovenija
29 ogledov

Po službo v tujino!

Medicinske sestre v Italiji zaslužijo dobrih 1.800 evrov, na Norveškem pa več ko Žurnal24 main
Zaposlovanje. Češka išče gradbene delavce, Italija in Norveška pa medicinske sestre in zdravnike.
Napovedi. V spletni bazi bo mogoče preveriti, po katerih poklicih bo v prihodnosti povpraševanje. Tako bodo sedanji srednješolci vedeli, kakšne bodo potrebe na trgu in bodo imeli večje zaposlitvene možnosti. Evropska unija naj bi zmanjšala tudi birokratske ovire pri ustvarjanju delovnih mest, so zapisali na spletni strani Evropske unije.

Evropa. Češka išče in zaposluje gradbene delavce, računovodje, informatike in ljudi določenih tehničnih poklicev, pravi Andrea Vega, predstavnica Češke na kariernem sejmu v Ljubljani, na katerem je 11 držav predstavilo priložnosti za slovenske brezposelne.

Iskane medicinske sestre
Mehanik z izkušnjami lahko zaposlitev poišče v Italiji, prav tako medicinska sestra in zdravnik; to so namreč poklici, ki jih najbolj potrebujejo v Italiji. Največja ovira pri zaposlovanju pri naših sosedih pa sta jezik in izobrazba. V Italiji namreč večina spričeval ni priznana, zato je verjetno, da bodo morali iskalci zaposlitve opraviti dodatne izpite, pojasni svetovalka za zaposlovanje Ilaria Sicilia.

Največjo težavo pri zaposlovanju tujcev predstavlja znanje jezika.
Ilaria Sicilia, predstavnica Italije
Na sejmu je bilo slišati tudi, da Norveška zaposluje tujce z višjo izobrazbo, kot so diplomirane medicinske sestre in zdravniki. Največ sicer zaposlujejo prebivalce skandinavskih držav, ker je tako manj zapletov pri jeziku. Morda se iskalci zaposlitve v Sloveniji bolj navdušijo za norveški jezik glede na podatek, da povprečna plača na Norveškem znaša 4.071, najnižja pa 2.300 evrov. Je pa tudi življenjski standard na Norveškem višji, kot je pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.