Slovenija
90 ogledov

Po smrti izredni nadzor

Kdo sta zdravnika, ki opravljata nadzor v UKC Maribor, na zdravniški zbornici ne Žurnal24 main
Potek zdravljenja 16-mesečne deklice, ki je umrla na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor, pregledujeta dva ljubljanska zdravnika.
“V ponedeljek sta dva vrhunska zdravnika pediatra iz UKC Ljubljana opravila nadzor, pregledala zdravniško dokumentacijo, pogovorila pa sta se tudi z zdravniki na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor. Ukrepali smo takoj, saj smo dan po prejemu prošnje iz UKC Maribor za izredni nadzor že začeli postopke,” pojasnjuje Valentin Hajdinjak z Zdravniške zbornice Slovenije. Interni nadzor, ki je bil končan prejšnji teden, ni pokazal nepravilnosti pri zdravljenju. Spomnimo: uvedli so ga, ker je pred dobrim mesecem v UKC Maribor umrla 16-mesečna deklica, verjetno zaradi zapletov pri rotavirusni okužbi.

 

150

evrov stane cepljenje proti rotavirusu.

“Ali veste, koliko stane cepljenje otroka proti rotavirusu? Kar 150 evrov, ki jih moramo starši dati iz lastnega žepa. Ni čudno, da dojenčki zaradi tega tudi umirajo. Mi smo se vseeno odločili in našo pikico cepili. Kaj pa tisti, ki nimajo denarja?” se razburja naša bralka. Lani so v UKC Maribor zaradi virusne okužbe prebavil hospitalizirali 190 otrok.

Cepljenje je priporočljivo
Cepljenje proti rotavirusu pri nas ni v programu obveznih cepljenj, je pa vseeno priporočljivo. “Potrebna sta dva odmerka cepiva – najpozneje do otrokovega 24. tedna starosti. En odmerek stane 75 evrov. Glede na hude posledice, ki jih ima rotavirus, bi zdravstvena zavarovalnica absolutno morala kriti cepljenje,” pravi Suzana Škorjanc Antolič, zasebna pediatrinja. Katarina Koražija Krajšek, pediatrinja iz ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, pa pojasnjuje: “Najmlajša populacija je zelo ogrožena; otrok, ki dobi rotavirus, ima drisko, bruha, lahko hitro dehidrira, cepivo pa prepreči, da otroci sploh zbolijo.”

Kot smo izvedeli neuradno, pa na Zdravstveni zavarovalnici Slovenije ne razmišljajo, da bi cepljenje krili iz zavarovanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.