Slovenija
9 ogledov

Po snegu končno prihaja sonce

Vreme se bo konec tedna umirilo. Najlepša bo nedelja, še lepši pa ponedeljek. Zaradi prazničnih in današnjih padavin je meteorna voda zalila kar nekaj kleti.

Danes bo oblačno s padavinami. V notranjosti bo tudi po nižinah občasno snežilo. Več padavin bo v vzhodnih krajih. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

"Sneženje in padavine bodo v večjem delu države ponehali že dopoldan. V osrednji in vzhodni Sloveniji bo padalo še ponoči, lahko tudi jutri dopoldan. Intenzivnost padavin se bo spreminjala, sneg bo prehajal v dež in obratno. Padavin ne bo veliko," nam je dejal Jure Cedilnik, dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso).

Po nižinah ne bo zapadlo veliko snega, več ga bo v hribih. "Na Gorjancih in na Štajerskem v višjeležečih krajih lahko zapade od pet do deset centimetrov, medtem ko po nižinah ne bo veliko padavin."

Četrtek in konec tedna bosta sončna

Lepše vreme bo že v sredo popoldan, še lepši pa bo četrtek. "Jutri popoldne bo že suho, podobno bo tudi v četrtek, medtem ko bo v noči na petek od zahoda spet začelo deževati. Tako bo v petek spet oblačno in deževno."

Na srečo padavine ne bodo vztrajale dolgo. Po besedah Cedilnika se nam obeta lep konec tedna. "Konec tedna bo, kot kaže, lepši. Sobota sicer še ne bo tako sončna, bosta pa lepša nedelja in ponedeljek."

Reke že upadajo

Trenutno reke po vsej državi upadajo, glede na pričakovane šibke  padavine danes večjega naraščanja rek ne pričakujejo, je za STA dejala dežurna hidrologinja na Arsu Maja Jeromel. Predvsem na vzhodu Slovenije se lahko pojavijo manjša naraščanja rek, a ne bo  razlivanj.

Je pa težava s podtalnico predvsem na severovzhodu države, saj je ta tam še zmeraj visoka in tudi v prihodnjih dneh bo podobno, pravi hidrologinja. Trenutno namreč ni rastja, ki bi pobiralo vodo, tako da lahko že manjše količine padavin povzročijo hitro povečanje rek in podtalnice.

Trenutno na območjih vsakoletnih poplav poplavljata Ljubljanica in Krka, prav tako so poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega Krasa, poplavljeno je Ljubljansko barje, zaradi visoke podtalne vode, ki nima kam odtekati, pa so poplavljena nekatera območja Pomurja in Podravja.

Komentarjev 1
  • zic 11:04 02.april 2013.

    pogruntavščina, da te kap...že vsak cigič ve, da za vsakim dežjem posije sonce!!!!!