Slovenija
35 ogledov

Po solato v sosedov vrt

Fige Suzana Kos
Ljudje brez sramu pobirajo pridelke na njivah in obirajo sadje z dreves, se pritožuje lastnik kmetije na Belvederju nad Izolo.

„Naključni mimoidoči in tudi ne ravno naključni veselo in brez sramu pobirajo pridelke na njivah in obirajo sadje z dreves. Razumem, da je gospodarska kriza in da ljudje težko preživijo, vendar se tudi sam kot številni drugi mali pridelovalci prebijam iz meseca v mesec in kalkuliram, ali bomo imeli za plačilo položnic,“ je v javnem pismu potožil Boris Mori, ki na Belvederju nad Izolo prideluje različno zelenjavo, sadje in oljčno olje.

Ukradejo 20 odstotkov pridelka

„Sprašujem se, ali je pobiranje tujih pridelkov družbeno sprejemljivo? Očitno je, saj je to postal vsesplošen pojav, ki se širi iz leta v leto. Ocenjujem, da mi bodo nabiralničarji letos vzeli vsaj 20 odstotkov pridelka,“ nadaljuje Mori. Če so pred leti posamezniki vzeli z drevesa figo ali dve, se danes pred njivo ustavijo z avti in „veselo nalagajo“. „Kar raste na njivah in sadovnjakih, ni javno dobro in je po mojem prepričanju to preprosto kraja, ki jo seveda ljudje, ki se ukvarjajo s tovrstnim nabiralništvom, ne smatrajo kot tako,“ meni.

Nakradeno prodajajo?

Mori verjame, da veliko tako nakradenega sadja in zelenjave konča celo na tržnici, saj si težko predstavlja, da „nekdo obere pol njive zrelega paradižnika in pobere 30 kilogramov fig ter to poje sam“. „Ko sem se odpravil na njivo, ki je malo oddaljena od naše hiše, da bi pobral paradižnik in ga prodal - saj imam nekaj strank, ki jih pokličem, ko pridelek dozori -, ga ni bilo niti za solato,“ ogorčen pripoveduje. Tatove fig pa je zasačil, ko so jih ponoči kradli s pomočjo ročne svetilke. „Če jih zalotiš, so povrhu še arogantni. Da bi kdo priskočil na pomoč pri delu in za to dobil seveda ustrezno plačilo, ni pričakovati,“ se jezi. Kot še pravi, bo svoje pridelke branil tudi fizično, če bo treba, saj mu pomenijo preživetje.

Ni osamljen primer

Da Mori ni osamljen primer, nam je potrdila tudi sogovornica, ki ne želi biti imenovana, sicer pa obdeluje eno od izolskih kmetijskih parcel. Po njenih besedah je ta teden srečala sprehajalko s psom in pleteno veliko košaro, v katero je ženska naložila nabrane fige. Ob opozorilu, da nabira nekaj, kar ni njeno, je arogantno pobrala košaro in s psom odšla do svojega avtobobila, ki je bil parkiran v bližini.

Opozorilo policistov

"Načeloma gre pri teh krajah za tako majhne vrednosti, da se policija s temi nabiralci ne more ukvarjati, vsekakor pa je vredno opozoriti ljudi, naj ne nabirajo in si prisvajajo tistega, kar ni njihovo. Če pa kmetovalci opazijo, da jim ukradejo tudi po več deset kilogramov pridelkov in če se to dogaja redno, naj policijo vsekakor opozorijo," pa v zvezi s problematiko pravi Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper.

Komentarjev 10
  • KOJAK 19:22 11.julij 2013.

    Ja in potem te tak arogantnež že toži in mu moraš še odškodnino plačat.

  • pesjan 18:49 11.julij 2013.

    A nimaš kakega kola pa po tintari da si bo zapomno kdaj na tujem gospodar?

  • Trovlak 18:16 11.julij 2013.

    Dajte si izdelati vsaj 10 komadov lično in profesionalno izdelanih opozorilnih tabel ali vsaj A4 nalepk "minsko polje" obvezno s smrtno glavo. Ali pa na spletu kupite opozorilne trakove na katerih piše "policija" oziroma "prepoved gibanja" ipd. pa z njimi ...prikaži več oblepite celotno ozemlje. :)