Slovenija
19 ogledov

Po starem in po novem

Izračun po novi zakonodaji predlaga več možnih datumov upokojitve, saj upošteva Žurnal24 main
Spletna aplikacija. Izračunate si lahko datum upokojitve in višino odmere, višine pokojnine pa ne.

Če ženska še ni v pokoju in bi se po stari zakonodaji upokojila letos, bi bilo to zanjo ugodneje, kot če se upokoji po novi zakonodaji, kaže izračun, ki smo ga naredili z aplikacijo na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Zaradi podaljšanja delovne dobe oziroma zaradi določil zakonodaje pred letom 2000 bi bila namreč nagrajena z višjim odmernim odstotkom. Po stari zakonodaji bi tako lahko ženske še nekaj let imele višje pokojnine kljub krajši dobi. V nasprotju z moškimi bi se lahko tudi po novi zakonodaji upokojile že letos.

Naša ženska in moški
Teoretično
. Ženska je bila rojena leta 1953, je stara 58 let, ima 38 let delovne dobe in dva otroka. Moški je rojen leta 1951, star 60 let, ima dva otroka in je odslužil 18 mesecev vojaščine. Pri preračunu smo upoštevali starost, pri kateri bi se lahko oba upokojila letos po stari in po novi zakonodaji.

“Moški bo prvi pogoj za upokojitev brez malusov izpolnil leta 2012, ko bo dopolnil 41 let in štiri mesece pokojninske dobe,” je upokojevanje po novem zakonu pojasnila Nataša Trček z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Razložila je, da so odmerni odstotki različni glede na dolžino delovne dobe zaradi zakonodaje pred letom 2000 in po njem, ko je začel veljati zdajšnji pokojninski zakon: “Rezultati so odvisni od mnogih dejavnikov in poenostavljanje lahko zavaja.” Odmerni odstotek moškega bi bil po novi zakonodaji višji in bi se s podaljševanjem dobe višal.

Vsako nadaljnje leto bi po novi zakonodaji obema prineslo dodatna dva odstotka pri odmeri pokojnine, kar je za pol odstotka več, kot je dodatno leto prineslo do zdaj. Oba bi v primeru sprejetja nove zakonodaje in če bi ostala v službi kljub dopolnjenim pogojem za starostno upokojitev lahko ob plači do upokojitve prejemala 20 odstotkov odmerjene pokojnine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.