Slovenija
17 ogledov

Po stresu pri delu v evropskem vrhu

Stres Reuters
Zdravje. Največji stres so neizplačane plače.


Kar 72 odstotkov Slovencev navaja, da pri svojem delu zelo pogosto ali dokaj pogosto zaznavajo stres, kar nas uvršča v sam evropski vrh, saj imajo višji odstotek le na Cipru in v Grčiji. Med najpogostejšimi vzroki stresa Slovenci navajamo število opravljenih delovnih ur, delovno preobremenjenost, reorganizacijo in negotovost zaposlitve. Ob svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu Peter Pogačar z ministrstva za delo pravi, "da ljudje stres v državah, ki jih je močno prizadela gospodarska kriza, čutijo še bolj, kar pa se tiče stresa pri organizaciji dela, je v Sloveniji očitno nekaj zelo narobe".

Kršitev je vedno več

Kot enega izmed najhujših vzrokov stresa glavna inšpektorica za delo Nataša Trček izpostavlja neizplačane plače: "V preteklem letu smo ugotavljali, da je teh kršitev vedno več. To je takšen stres, da je nemogoče normalno živeti." Tudi sicer so inšpektorji v zadnjem letu ugotovili več kršitev na področju trpinčenja, več je tudi spolnega in drugega nadlegovanja. Lani so tako zaznali 95, predlani pa 60 kršitev. Na inšpektoratu izpostavljajo, da delodajalci sicer sprejmejo vse potrebne predpise, vendar jih v praksi skorajda ne 
izvajajo.

"Stresa bo vedno več"

"Ljudi moramo naučiti, da se ta recesija ne bo končala čez eno leto, potem pa bo konec. Moramo se naučiti, da bo stresa vedno več, da bodo zahteve vedno večje," pravi psiholog Matej Tušak, ki ocenjuje, da se v Sloveniji pravzaprav ne znamo in ne upamo spopadati s stresom, saj smo zelo introvertirani. Kot drugi razlog za velik stres v Sloveniji pa izpostavlja kratko prehodno obdobje med komunizmom in kapitalizmom: "Vrednote so se spremenile v trenutku, medtem ko se delovne navade in etika še niso."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.