Slovenija
46 ogledov

Po svetu dela 150 milijonov otrok

Vsako leto pred petim letom starosti umre približno 11 milijonov otrok. (Foto: E Žurnal24 main
Danes je svetovni dan boja proti otroškemu delu. Njegov namen je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje.

Mednarodna organizacija dela je 12. junij proglasila za svetovni dan boja proti otroškemu delu.

Največ nogometnih žog na svetu izdelajo pakistanski otroci. V to industrijo v Sialkotu na severu države v provinci Pundžab je bilo leta 1996 poleg 42.000 odraslih vključenih kar 17.000 otrok. Njihova povprečna starost je bila 12 let.

A dejstvo ostaja, da je deset let po tem, ko je v veljavo stopila konvencija ILO o najhujših oblikah otroškega prisilnega dela, in šest let pred globalnim ciljem odprave tega problema do leta 2016, v izkoriščevalsko delo otrok po vsem svetu vpetih še vedno 150 milijonov otrok, starih med pet in 14 let. To pa je tako razlog kot tudi posledica revščine in ogroža izobraževanje in varnost otrok, ocenjuje Unicef.

Otroci polovica vseh žrtev
Otroško delo je sicer prvič upadlo po vsem svetu v obdobju med letoma 2000 in 2004 za 11 odstotkov. Otroci še vedno predstavljajo 40 do 50 odstotkov vseh žrtev izkoriščevalskega dela, po podatkih Unicefa pa so pogosto nevidni; ujeti v najhujše oblike otroškega prisilnega dela in potrebujejo takojšnjo pomoč.

Problem je najbolj pereč v Azijsko-pacifiški regiji, kjer je v tovrstno delo vključenih več kot 120 milijonov otrok. Največ otrok dela v kmetijstvu, kjer se soočajo z dolgimi delavniki, neustreznimi delovnimi pogoji, ekstremnimi temperaturami in številnimi drugimi obremenjujočimi razmerami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.