Slovenija
6 ogledov

Po tiskovki sem šla takoj na cepljenje

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Kdor se namerava cepiti proti virusu nove gripe, naj to stori čim prej. Zaščiten bo dva tedna pozneje.

V ponedeljek sta za novo gripo v Sloveniji umrla še dva človeka, eden brez predhodnih kroničnih bolezni. Po slovenskih bolnišnicah leži veliko bolnikov, ki so zaradi nove gripe v resnem zdravstvenem stanju. Med njimi so tudi otroci, mladi in takšni brez kroničnih bolezni.

Mišljenje, da zdravim in mladim ljudem ne more resno škoditi, je napačno, zaradi nje pa bo lahko že jutri hospitaliziran vsakdo izmed nas.

Na ponedeljkovi tiskovni konferenci na ljubljanskem kliničnem centru je stroka javnost znova pozvala k cepljenju, ker je to po njeni oceni v tem trenutku najučinkovitejša preventiva. Ob zaskrbljujočih informacijah o hospitaliziranih in življenjsko ogroženih zaradi nove gripe je poziv k cepljenju na zbrane novinarje očitno učinkoval. Tik po tiskovni konferenci smo se v najbližjem cepilnem centru znašle tri novinarke in se cepile, sama pa sem za cepljenje prepričevala še svoje najbližje.

Cepljenje
Ali se boste pred novo gripo zaščitili s cepljenjem, je vaša odločitev. Glede na možne stranske učinke in možne posledice nove gripe morate sami ali s pomočjo izbranega zdravnika premisliti, ali je cepljenje za vas smiselno. Nikar pa ne mislite predolgo, da ne bo za odločitev prepozno.

Da je človek zaščiten pred virusom nove gripe, mora od cepljenja miniti cela dva tedna, v tem času pa se lahko pojavi že pandemija. Če se boste cepili danes, boste zaščiteni 15. decembra, če boste z odločitvijo odlašali še en mesec, pa sredi januarja.

Kdor se namerava cepiti, naj torej še danes skoči do cepilnega centra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.