Slovenija
27 ogledov

Po tradicijo na grad

Valter Kramar (levo) in Svetozar Raspopović bosta gostilno na Ljubljanskem gradu Žurnal24 main
Prenova gradu. Muzej do dneva državnosti, Gostilna na gradu konec maja.

Danes si bodo ljubljanski mestni svetniki in gostje slavnostne seje mestnega sveta na Ljubljanskem gradu ogledali tudi nastajajoči muzej slovenske zgodovine in bodočo Gostilno na gradu.

“Ogledali si bodo prostor muzeja in napredovanje obnov na Ljubljanskem gradu. Videli bodo postavljanje razstave in spremljajoče objekte, ki so že obnovljeni ali so v obnovi,” je povedal Stane Miklavec, vodja službe za investicije, investicijsko vzdrževanje in obratovanje pri Festivalu Ljubljana.

Stalno razstavo pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane postavlja Božo Repe. Po prvih napovedih bi morali razstavo odpreti danes, a jo bodo šele 22. ali 23. junija, napovedujejo na Mestni občini Ljubljana (MOL). Za obnovo prostorov zanjo je MOL sicer odštela 1,7 milijona evrov.

“Kulinarični šok”
V skoraj končano Gostilno na gradu, ki naj bi jo sicer po načrtih odprli že decembra, so včeraj nameščali kuhinjo, predvidoma danes pa dobijo stole. Nato morata pred odprtjem konec maja Svetozar Raspopović, lastnik gostilne As, in Valter Kramar, lastnik Hiše Franko, dobiti še dovoljenja.

Raspopović napoveduje kulinarični šok: “Gostilna bo imela izključno slovenske jedi po regijah. Frtaljo, mineštro, ocvrte kalamare, bograč, prekmursko gibanico ... Jedi, ki so jih jedli naši nonoti in očetje.”

V njej bo prostora za okoli 50 ljudi, na vrtu za nekoliko več. “Cene bodo dostopne, med deset in 12 evri za osnovni meni, za 18 evrov pa bomo ponudili ocvrtega pišcanca z litrom cvička,” je napovedal Raspopović.

V opremo restavracije sta gostinca vložila okoli 400 tisoč evrov. Kramar je povedal, da pripravljajo tudi dokumentacijo za drugo restavracijo v stolpu strelcev ob vhodu na grad, kjer bodo ponujali hrano, podobno tisti v Hiši Franko. “Če je ta lokal tradicionalen, bo drugi butičen, manjši,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.