Slovenija
75 ogledov

Po treh letih našel svoje kolo

kolo Anže Petkovšek
Z lepim vremenom pridejo na plano tudi tatovi koles. Največ koles ukradejo v prestolnici. Na ljubljanski policiji so do konca marca 2015 zabeležili 40 prijav. Število je seveda precej višje, saj lastniki kraje največkrat ne prijavijo.

No, pa se je zgodilo tudi meni. Ukradli so mi kolo, v centru Ljubljane, pred RTV hišo, na varovanem območju, sredi belega dne. Zaklenjeno, s stojala za kolesa. Danes niste edini, so mi poznenje povedali na policiji: "Dogaja se, da si zmikavti na drugi strani ceste najprej ogledajo teren. Kdo prihaja, odhaja, kakšno kolo vozi in kako ga je zaklenil“,  mi je vedel povedati vsega vajeni receptor na vhodu nacionalne hiše, ki seveda ne more bdeti nad vso to množico parkiranih "biciklov."  "Potem pripelje kombi, natovori kolesa in tudi najboljša ključavnica ti ne pomaga.“

Profesionalci prodajajo na spletu

Gre seveda le za enega od načrtovanih načinov kraje, ki se ga poslužujejo male, dobro organizirane skupinice tatov, ki naše "ljubljence“ tako ali drugače prodajo, tudi po delih. Kje in kako je končal moj Srečko, / moje najljubše rojstno- dnevno darilo/, ne vem. Na bolhi.com – kolega mi je svetoval, naj najprej pogledam tja - ga ni bilo.

kolo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pomemben je opis

V Ljubljani najdejo 20 odstotkov ukradenih koles. Če bi jih lastniki znali bolje opisati, bi bil ta odstotek zagotovo višji, so mi pojasnili na policiji. Splača se torej le, če poznamo svoje kolo.

Opis naj vsebuje: - številko okvirja
                          - tip, model, barvo,
                          - fotografijo
                          - značilne poškodbe

Okoli 100 najdenih koles prodajajo policisti na dražbah, ki ju dvakrat letno pripravijo v garaži  prometne policije na Griču. Gre za kolesa, ki jim kljub preverjanju in sprotnim objavam na spletu, niso našli lastnika.

Zgodba s srečnim koncem

Na žalost ne moja, temveč sosedova."Ne boste verjeli!“ mi je nedavno dejal starejši sosed, kolesarki navdušenec."Po treh letih sem našel svoje staro kolo, pred študentskim naseljem v Rožni dolini, priklenjeno. Malo so ga prebarvali, vendar sem ga takoj prepoznal, po značilni poškodbi“ mi je pripovedoval gospod. Krajo je takrat prijavil, skupaj s fotografijo, ki mu je prišla še kako prav. Ker se novi lastnik ni pojavil, so mu policisti svetovali, naj enostavno prereže verigo in svoje kolo vzame nazaj.   

kolo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kdo so tatovi?

Med ljubljanskimi tatovi je največ posameznikov, ki nujno potrebujejo denar, običajno za opojne substance. Prodajajo na ulici, tudi tako mimo grede, za majhen denar. 

Drugi si prevozno sredstvo samo "sposodijo“, ker si jim pač mudi. Zato toliko "biciklov“ ob tradicionalni  čistilni akciji potapljačev v Ljubljanici..

Ljubljanska statistika

V Ljubljani so v letu  2015 (od 1. 1.  do 31. 3.) prejeli  40 prijav tatvin koles. V letu  2014 je ljubljanska policija obravnavala 1.651 tovrstnih kaznivih dejanj. Največ kradejo iz kolesarnic, hodnikov,  večstanovanjskih stavb, z vozil, ob izobraževalnih ustanovah, so povedali na Policijski upravi Ljubljana. 

Tatvinska orodja

Storilci kaznivih dejanj uporabljajo priročna orodja, ki jih lahko neopazno prenašajo (ščipalke, klešče), saj lastniki uporabljajo ključavnice, ki jih je mogoče z lahkoto preščipniti, še opozarjajo na policiji. Zato priporočajo nakup kvalitetnejše ključavnice. Po nekaterih izračunih naj bi ključavnica predstavljala vsaj 15 do 20 odstotkov vrednosti kolesa. Kolo pa je treba prikleniti na stabilen predmet: stojala za kolesa ali ograje, kjer je to dovoljeno.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:40 05.december 2016.

    Kolesa kradejo študenti iz Študentskih domov ! Četrtino njih v oktobru in novembru !! Polovico pa narkomani ! Ostalo pa južna braća za na jug !