Slovenija
1257 ogledov

Po treh letih že zapirajo največji center pri nas

Baumax Andrej Leban
Pred tremi leti so pri Baumaxu pompozno odprli svojo največjo trgovino v Sloveniji v Šenčurju pri Kranju. Danes jo že zapirajo, zaposleni na cesto, kupci v nekaj dneh razgrabili dragocenejše artikle.

Avstrijski veletrgovec Baumax je spomladi 2012 odprl kar 14.000 kvadratnih metrov velik prodajni center, v katerega so na novo komunalno opremljenem zemljišču tik ob gorenjski avtocesti vložili kar 20 milijonov evrov. 

A nakupovalni center na "domačem" terenu Merkurja očitno ni zmogel držati tempa v ostri konkurenci, kjer so poleg nakelskega trgovca v Kranju trdno prisotni še Obi in drugi manjši ponudniki gradbenega materiala, tehničnih izdelkov in programov za vrt.

Po tem, ko so v minulih dneh z velikimi popusti praktično že izpraznili trgovino, predvsem tehnični program, so pri Baumaxu za zurnal24.si potrdili, da kranjski center v kratkem dokončno zapira vrata, glavni razlog pa je "nerentabilnost poslovanja."

"Do konca meseca julija bomo nepremičnino predali investitorju. Zaposleni bodo z zaprtjem trgovine prenehali z delom v Baumaxu Kranj," so pojasnili na slovenski podružnici avstrijskega veletrgovca.

Medtem ko je bilo ob začetku delovanja predvideno, da bo v centru dobilo službo 80 delavcev, je danes tam zaposlenih 58 ljudi. "Zaposleni bodo z zaprtjem trgovine prenehali z delom v Baumaxu Kranj," so v pisnem odgovoru pojasnili na upravi, pri tem pa ni jasno, ali bo vsaj del zaposlenih prerazporejen znotraj verige.

Vendar pa je za kaj takšnega malo verjetnosti, saj ima Baumax v Sloveniji le še dve trgovini in sicer v Mariboru in Celju. Trgovino v Ljubljani v BTC so namreč prav tako že zaprli in sicer pred slabima dvema letoma, saj trgovina po takratnih razlagah vodstva ni ustrezala več njihovim standardom in ni omogočala več ponudbe blaga in storitev na ravni, ki jo želijo zagotavljati. Takrat so kranjski trgovini napovedovali še svetlo prihodnost.

Baumax | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Župan občine Šenčur Ciril Kozjek pa je za naš portal povedal, da je lastnik stavbe avstrijski gradbinec Strabag, ki mu namerava občina Šenčur stati ob strani pri nadaljnih načrtih glede razvoja lokacije.

Kot razkrivajo zadnji dostopni finančni podatki za slovensko izpostavo podjetja Baumax, so leta 2013 sklenili s skoraj tremi milijoni evrov izgube (EBITDA), za približno toliko so se v primerjavi z letom prej povečale tudi srednjeročne in dolgoročne obveznosti.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • sintesi 05:58 13.maj 2015.

    upam da se opeče še leclerc, poln kufr je teh tujcev, se mi zdi da se počasi tudi med nami prebuja patriotizem in prav je tako

  • Luna Nina 20:15 12.maj 2015.

    zaradi takih kot si ti se zapira trgovina.

  • miror 20:02 12.maj 2015.

    Kot prvo, ta lokacija ni dobra, ker je predaleč od centra. Kot drugo, sta imela Merkur in Obi cenejše podobne izdelke. Kot tretje, trgovina je bila prevelika za tako malo mesto. Izdelke široke porabe, ki jih prodajajo Merkur, Obi in ...prikaži večbi in Baumax, prodajajo tudi v Lidlu, Hoferju in Eurospinu s konkurenčnimi cenami. Preveč je trgovin, preveč je trgovin....