Slovenija
27 ogledov

Po učbenik na sejem

sejem knjig
1/9
Saša Despot
Ob izropanih učbeniških skladih in dragih učbenikih v knjigarnah marsikdo išče literaturo na sejmu učbenikov. Marsikdo si želi lastnega učbenika tudi zaradi misli na maturo.

September je mesec sejmov rabljenih šolskih učbenikov. V petek so na tradicionalnem sejmu Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveza Škis), ki ga vsako leto obišče okoli 3000 ljudi, starši in dijaki iskali ugodne ponudbe šolske literature. Tisti, ki te ne potrebujejo več, pa so jo skušali prodati in zaslužiti kakšen evro.

"Na sejem sem prišla, ker je hčerka v prvem letniku gimnazije in je v skladu zmanjkalo učbenikov," je dejala Petra Svoljšak, mati gimnazijke, ki je na sejem prišla z namenom, da pri nakupu knjig privarčuje.

Kot je povedala, so nekaj učbenikov za prvi letnik dobili v šoli, tudi na šolskem sejmu, čeprav je bil precej izropan. "Še bolj je bil izropan šolski sklad za učbenike, posebej za prve letnike je praktično nedostopen," je poudarila in dodala, da kupujejo "z mislijo tudi na maturo", torej knjige, ki bodo uporabne na maturi.

Ob tem je spomnila, da so v družini že imeli enega gimnazijca, za katerega so na ta način kupovali učbenike. "Sin je kupoval in nato prodajal vse svoje učbenike, razen tistih, za katere je vedel, da jih bo rabil na maturi. Navsezadnje raje pomagam dijaku, kot založbi, ki z učbeniki ustvarja in kreira trg ter še ceno določa," je sklenila Svoljšakova.

Cenejši, pa še za maturo dobri

Kristjan Gajšek, dijak tretjega letnika bežigrajske gimnazije, je na sejem prišel zaradi cenejših učbenikov, ob tem pa jih lahko tudi proda. "To se veliko bolj splača, kot pa če vzameš učbenik preko sklada ali pa ga kupiš v knjigarni," je dejal in kot problem izpostavil nove učbenike, po katere moraš v knjigarno. A večina teh se dobi na sejmih, pa tudi programi se po njegovih besedah toliko vendarle ne spreminjajo.

Nika Rončel in Patricija Mrzlikar, dijakinji drugega letnika Gimnazije Jožeta Plečnika, sta se odločili za nakup rabljenih učbenikov, ker bi jih radi ohranili še za maturo. Iz učbeniškega sklada je treba, kot pravita, vračati učbenike, tukaj pa jih bosta imeli še za maturo, pa še cenejši so.

Sandi Dedič, ki obiskuje drugi letnik višje trgovske šole, pa je na sejem prišel prodati svoje učbenike za srednjo šolo. Za to se je odločil, ker mu šolske knjige doma samo stojijo in se na njih nabira prah. Zdi se mu bolje, da jih proda nekomu, ki jih rabi.

Podobno meni tudi gimnazijska Lea Oman. Učbenikov več ne rabi, drugim pa lahko koristijo, cene pa se gibljejo od pet do deset evrov.

Po besedah Jasne Kofol iz Zveza Škis je sejem, ki ga vsako leto obišče okoli 3000 ljudi, namenjen predvsem dijakom in njihovim staršem. Na drugi strani pa je namenjen tistim, ki se jim zdi nesmiselno vsako leto kupovati nove učbenike.

Pestro tudi v Mariboru

Dvodnevno dogajanje na stojnicah bosta tudi letos pospremila pester glasbeni in kulturni program ter dobrodelna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Slovenije - Območnim združenjem Ljubljana bodo zbirali šolske potrebščine in prostovoljne prispevke za otroke in mlade iz socialno ogroženih družin.

Sejmu na ljubljanskem Trgu francoske revolucije se je sicer že tretje leto zapored pridružil tudi Javni zavod Mladi zmaji s tremi tematskimi ustvarjalnimi delavnicami.

Mladinski kulturni center Maribor pa danes na mariborskem Grajskem trgu organizira že 13. tradicionalni sejem rabljenih učbenikov Mladi Mladim. Na prireditvi ob glasbeni spremljavi bodo rabljeno študijsko literaturo in šolske učbenike prodajali dijaki in študentje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.