Slovenija
33 ogledov

Po Urški računajo

Minister Svetlik ocenjuje, da bo morala biti vlada pozorna, preden lansira nove Žurnal24 main
Pokojnine. Pahor upa, da bodo Slovenci ločili zrnje od plev. Ti medtem raje delajo izračune.

Kampanja. Čeprav se zdi, da se vsi ukvarjajo le z Urško Čepin in krivdo kontracepcije za pokojninsko reformo, je samo v sredo skoraj deset tisoč ljudi na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) preverilo, kaj spremembe konkretno pomenijo za njhovo upokojitev. Pred tem je imel ZPIZ približno od 300 do 400 klikov na izračune na dan. Več desettisoč posameznikov si je sicer po ocenah vlade ogledalo tudi spot s Čepinovo.

Svetlik dvomil že prej
Svoj dvom o primernosti referendumske kampanje pa je včeraj izrazil tudi minister za delo Ivan Svetlik. "Nisem izrecno nasprotoval, sem pa bil zadržan v smislu, da si predstavljam zlasti srednjo in starejšo generacijo, ki bi utegnila imeti težave z razumevanjem prave vsebine spota," je dejal Svetlik. Premier Borut Pahor pa je dejal, da se ob očitnih spodrsljajih komunikacijske strategije vlade zdaj zanaša na zdravo presojo ljudi, za katere upa, da bodo znali 
ločiti zrnje od plev.

Kako izračunati
 datum upokojitve?
Izračuni. Na spletni strani Zpiza si lahko vsak izračuna datum upokojitve po stari in novi zakonodaji.

1. Na spletni strani Zpiz.si kliknete na povezavo Na izračun, ki je na desni strani. Nato sta možni dve povezavi; leva (ZPIZ-1) vas pripelje na izračun datuma upokojitve po starem zakonu, desna (ZPIZ-2) pa do izračuna po novem zakonu.

2. Podatke vpišete samo v polja, ki so za vas relevantna (če ne uveljavljate znižanja starosti zaradi otrok, tega polja denimo ni treba izpolnjevati). Obvezno je vpisati podatke o spolu, datumu rojstva in zavarovalni dobi. Dobo pri izračunu upokojitve po starem zakonu razdelite na tisto do 31. 12. 1999 in na tisto od tega datuma naprej, ker za ti dve obdobji velja različen odmerni odstotek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.