Slovenija
20 ogledov

"Po uspešnosti naj bo plačana vlada!"

Slovenija 12.09.2012 Janez Posedi, novinarska konferenca Konfederacije sindikato Saša Despot
Vlada in sindikati javnega sektorja vsak na svojem bregu glede potnih stroškov, plačila glede na delovno uspešnost in odpuščanja delavcev.

"O delovni uspešnosti smo se v zadnjih letih veliko pogovarjali, a nobena država na svetu nima delujočega modela, kako naj bi bili javni uslužbenci plačani glede na njihovo uspešnost," pravi predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi.

Vlada bo sindikatom javnega sektorja danes namreč predvidoma predstavila novosti glede sistema plač v javnem sektorju, ki naj bi šla po besedah notranjega ministra Gregorja Viranta predvsem v smer večje odvisnosti plače od delovne uspešnosti. 

"Če želi vlada javne uslužbence plačevati glede na delovno uspešnost, naj bo po delovni uspešnosti najprej plačna vlada," je odločen Posedi.

Nadomestijo lahko vsakega drugega uslužbenca

Z vlado naj bi danes sindikati razpravljali tudi o aneksu h kolektivni pogodbi glede plačila za pripravljenost na delo in povračila potnih stroškov. Posedi pravi, da je pri vprašanju kilometrine, ki ga predlaga vlada, ključno, kako se obračunavajo stroški, kaj se zgodi, če pride do dviga cestnin in podobno.

Vlada naj bi glede ureditve dodatka za čas stalne pripravljenosti predlagala, da se ta ohrani pri zdajšnjih 20 odstotkih urne postavke osnovne plače. Uvedli pa naj bi dodatek za čas pripravljenosti na delo v drugem kraju, ki naj bi predstavljal 50 odstotkov urne postavke. 

Čeprav sindikati pričakujejo, „da bo sestanek bolj predpočitniški,“ bo verjetno najbolj žgoča razprava o sindikalnem predlogu o dodatnem dogovoru glede nadomeščanja javnih uslužbencev.

V stavkovnem sporazumu je namreč zapisano, da zmanjševanje števila javnih uslužbencev ne bo presegalo en odstotek na leto. "To pomeni, da bi lahko nadomeščali vsakega drugega zaposlenega, in ga bodo glede na naravni odliv tudi morali," je prepričan Posedi.

Sindikati v zadnjih dneh namreč opozarjajo, da poskuša vlada proračunskim uporabnikom posredovati navodila, kako zagotovo zmanjšati število za en odstotek, kar po njihovem mnenju ni nujno. "Če v posameznem zavodu ali službi ni prišlo do prenehanja delovnega razmerja, tudi zmanjševanja števila zaposlenih ne more biti," pravijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. 



Komentarjev 1
  • mia 16:35 16.julij 2013.

    če bi bili politiki plačani po uspehu oz. neuspehu, bi prejšnji politiki morali kriti državni primanjkljaj. všečnopa ponovimo isto še za podjetja oz. direktorjerezultat državna blaginja in blaginja vseh državljanov