Slovenija
19 ogledov

Po vloženih milijonih razvoj na led

Za razvoj Phoenix, katerega jedro je letališče Cerklje, bi morali spremeniti nam Žurnal24 main
Gospodarnost. Po zapravljenih več milijonih evrov želi vlada zamrzniti razvojne projekte nekdanje vlade.

 Tik pred koncem projekta gospodarskega središča Phoenix bi ga ministrstvo za gospodarstvo zamrznilo. V pripravo državnega prostorskega načrta je bilo do zdaj vloženega 2,5 milijona evrov, potrebnih jih je še 422 tisoč.

 

Podobnih je devet
V resoluciji o nacionalnih razvojnih programih je bila predvidena gradnja devetih gospodarskih središč: v Posavju (Phoenix), na Gorenjskem, Notranjskem (Perspektiva), v Pomurju (Oko), na Goriškem (Inprime), v Podravju (Oreh), na Koroškem (Noordung) in v Savinjski regiji (Tehnopolis+). Najdlje je Phoenix, precej pa je bilo narejenega tudi na Goriškem, Gorenjskem in Koroškem.

Na Javni agenciji Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (Japti) so pojasnili, da je glede na stališče ministrstva za gospodarstvo jasno, da bodo ustavili vseh devet gospodarskih središč v Sloveniji, ki so bili predvideni v vladni resoluciji nacionalnih razvojnih programov. Na Japtiju so že pripravili odgovor za gospodarsko ministrstvo, v katerem jih opozarjajo na neracionalnost njihove odločitve, a ga po naših informacijah zaradi številnih pritiskov niso odposlali.

 

Škoda bo ogromna
"Zgrožen sem! Po treh letih manjka še manjši del denarja in kakega pol leta. Če bo projekt zamrznjen, bo propadel in nastala bo ogromna gospodarska škoda," pravi Ivan Molan, župan Občine Brežice, v kateri nastaja jedro gospodarskega središča Phoenix.

Prvega maja zamrznitev
"Ministrstvo za gospodarstvo ni zaustavilo nobenih aktivnosti pri projektih priprave gospodarskih središč," trdijo na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Matej Lahovnik. Iz dopisa, ki so ga poslali na Japti, pa je razvidno, da je stališče ministrstva, naj se 1. maja "vse aktivnosti na projektu prekinejo do nadaljnjega". Razlog: ni zasebnih vlagateljev v gospodarsko središče.

Ni res, da vlagateljev ni
"Gre za zgrešeno logiko ljudi, ki nimajo občutka, kaj se dogaja v gospodarstvu. To je tako, kot bi iskal kupca za avto, ne veš pa, koliko bo stal in kakšen bo," pravi Molan. Pravi, da se je prek kratkim mednarodno logistično podjetje zanimalo za tri hektarje zemljišča, na katerem bi bilo v kratkem mogoče dobiti gradbeno dovoljenje. "Nihče ne bo čakal pet let. Za sprejem državnega prostorskega načrta (DPN) je pri nas potrebnih več let, dokler ga ni, je pa tako, kot bi prodajal mačka v žaklju. Če bi bil DPN sprejet pred petimi leti, bi bilo gospodarsko središče polno," je prepričan Molan.

To bi bil škandal
"Če bi ustavili te projekte, bi bil to škandal," pa je oster poslanec SDS in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. "Investitorji so. Za nakup se je zanimalo podjetje Cat, ruski logisti, ko sem bil minister, so se zanimali tudi Izraelci," trdi. "Vlagateljem je treba najprej ponuditi okvir, kaj bodo na zemljišču lahko gradili. To pa je DPN. Na kmetijski zemlji ne moreš imeti konkretnega interesa, ampak le načelnega," je prepričan Vizjak.

Martin Bratanič, direktor RRA Posavje, ki je nosilec projekta, se z nami ni želel pogovarjati in je telefonsko zvezo, ko smo se predstavili, prekinil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.