Slovenija
22 ogledov

Po volilni kampanji sledi volilni molk

tišina, molk Shutterstock
Volilna kampanja pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami se izteka, kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volilcev. Opolnoči pa bo začel veljati molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volilcev prepovedano.

Zadnji dan kampanje bo za prepričevanje volilcev izkoristil Milan Zver, saj stranki SDS in NSi na Ptuju pripravljata konvencijo v njegovo podporo. V štabih drugih dveh kandidatov, Boruta Pahorja in Danila Türka, pa za zdaj za danes niso napovedali večjih aktivnosti. Zvečer pa se bodo vsi trije kandidati še zadnjič soočili na Televiziji Slovenija.

Kampanja je bila skromna

Kampanja je sicer uradno stekla 12. oktobra, a je večina kandidatov z nagovarjanjem volilcev začela že precej prej. Tudi zaradi gospodarskih razmer v državi je bila kampanja pred tokratnimi volitvami finančno precej skromna, so jo pa zaznamovali inovativni pristopi nekaterih kandidatov. Borut Pahor je denimo prostovoljno opravljal različna dela, Milan Zver je po ameriškem vzoru pripravljal konvencije, medtem ko je bila Türkova kampanja še najbolj klasična od vseh.

Uradno se bo kampanja zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volilce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Volilni molk do nedelje

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Pred nedeljskimi volitvami je sicer od torka do četrtka potekalo predčasno glasovanje, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 23.000 volilcev oziroma 1,36 odstotka volilnih upravičencev.