Slovenija
27 ogledov

Po volitvah še statut

Moravški župan Martin Rebolj (SD) (drugi iz leve) volitve pričakuje v dveh mesec Žurnal24 main
Občina Moravče. Opozicijski svetniki nasprotujejo predčasnim volitvam.

“Občinski svet šteje 14 svetnikov, zato večino predstavlja osem svetnikov,” so v ponedeljek opozorili svetniki moravškega občinskega sveta iz SDS, NSi in SLS. Pogoj za predčasne volitve je po njihovem mnenju odstop večine svetnikov, ki pa ni izpolnjen.

Kot je znano, je sedem koalicijskih svetnikov v petek odstopilo, ker je preostalih sedem opozicijskih po njihovi oceni blokiralo delo občinskega sveta. Če bodo volitve, se bodo opozicijski svetniki pritožili.

Martin Rebolj, župan Moravč, sicer pričakuje, da bo občinska volilna komisija sprejela sklep o razpustitvi občinskega sveta in v 20 dneh razpisala predčasne volitve. Te bi morali izvesti v dveh mesecih.

Vrtec in proračun
“Najslabše je tako, kot je bilo doslej,” je na vprašanje, kako bo občina delovala brez občinskega sveta, odgovoril Rebolj. V treh mesecih so sprejeli le sistematizacijo za vrtec in odprtje dveh oddelkov, vse drugo je stalo. Po konstitutivni seji novega sveta bo sprejetje nujnih sklepov za gradnjo vrtca, sledila pa bo obravnava predlogov proračuna za leti 2011 in 2012.

Ne 14, ampak 15 svetnikov
Na občini so pripravili predlog spremembe statuta, ker bodo v prihodnjih mesecih presegli pet tisoč prebivalcev, zaradi česar bodo število svetnikov povečali s 14 na 15. Po Reboljevih besedah je predlog statuta že v pregledu v službi vlade za lokalno samoupravo, občinski svet – o tem bo seveda odločal že novi – pa za spremembo statuta potrebuje dvotretjinsko večino. Z neparnim številom svetnikov bi bila odpravljena očitno problematična delitev občinskega sveta na polovico.

Še enkrat enak rezultat?
“Da, lahko se zgodi, da bomo spet 50:50, vendar sem prepričan, da bodo izvoljeni drugi ljudje,” pravi Rebolj, ki bo sam, kot pravi, nastopil z isto listo. “Ni problem sodelovanje z NSi, SLS ali SDS, problem so konkretni ljudje,” je prepričan župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.