Slovenija
39 ogledov

Po "začasni" selitvi spet na svojem

Novi prostori v minoritskem samostanu vključujejo tudi dve dvorani, veliko z 240 Žurnal24 main
Lutkovno gledališče. Po več kot 40 letih bodo lutke v mestu ob Dravi imele lasten prostor.
Prenova in gradnja
Sredstva. Prenova minoritskega samostana in gradnja Lutkovnega gledališča sta stali 14,2 milijona evrov, od tega je bilo 6,4 milijona evropskih sredstev, 2,8 milijona je zagotovilo ministrstvo za kulturo, pet milijonov pa mariborska občina.

V prenovljenem minoritskem samostanu še ni vse nared in dela še potekajo, kljub temu pa jutri tam svoja nova vrata odpira Lutkovno gledališče Maribor (LGM). Za dokončno ureditev prostorov naj bi bilo delo še potrebno.

“Prva premiera bo 20. oktobra. Na leto jih bomo pripravili pet, dve več kot prejšnja leta; poleg treh otroških eno premiero za mladostnike in eno za odrasle,” pravi Mojca Redjko, direktorica LGM, kjer se želijo posvetiti tudi raziskovanju lutkovnega medija. Prepričana je, da v življenju otrok nobena sodobna tehnologija ne more nadomestiti živega medija, kot je gledališče.

Končno v svojih prostorih
“Prepričan sem, da bodo s tem odprtjem žarela srca Mariborčanov. Napočil je čas, da po premnogih letih to zgodbo končamo,” pravi Franc Kangler, mariborski župan. Leta 1967 je bila namreč mariborska lutkovna dejavnost takrat začasno preseljena v prostore Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu.

“Vse je, kot mora biti”
“Uporabno dovoljenje je v pisanju in bo izdano,” pojasnjuje Željko Vogrin, načelnik Upravne enote Maribor. Neuradno je bilo slišati, da naj bi se zataknilo, ker včeraj niso bile sklenjene najemne pogodbe za 37 parkirnih prostorov, a Vogrin zagotavlja: “Vse je tako, kot mora biti.” Nov objekt LGM prinaša sodobno opremljene lutkovne delavnice, izboljšano odrsko infrastrukturo in lutkovni studio, ki bodo omogočili zahtevnejše predstave ter izobraževanje. Pridobili so tudi dodatne kadre in okrepili financiranje.

Lutkovni konec tedna
Od petka do nedelje bo brezplačen konec tedna odprtih vrat za obiskovalce Lutkovnega gledališča Maribor. Zvrstile se bodo različne lutkovne predstave, v soboto po 10. uri pa tudi ustvarjalne delavnice, vodeni ogledi muzejske razstave lutk in gledališča … Ob lepem vremenu bodo predstave na prostem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.