Slovenija
3 ogledov

Po zaprtju za pol boljši zrak

Slovenija 23.09.2013 za promet zaprta slovenska cesta razen LPP, kolesa, vozila Saša Despot
Slaba stran zaprtja: garaža Kongresni trg je manj obiskana, za koliko, skrivajo.

Potem ko je Mestna občina Ljubljana (MOL) konec septembra zaprla del Slovenske ceste med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto, so se v enem mesecu koncentracije črnega ogljika pri pošti znižale za 58 odstotkov oziroma se je za toliko izboljšal zrak, se je pohvalila Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja MOL. Zagotovila je, da so meritve črnega ogljika v tem primeru primernejše od meritev delcev PM10, ker omogočijo, da se določi vir onesnaževanja; do zdaj niso mogli ločiti, kaj prinese zapora prometa, kolikšen del prispevajo kurišča in koliko drugi viri, saj meritve delcev PM10 tega ne pokažejo, je dodala.

Po besedah župana Zorana Jankovića so v zadnjih šestih letih "drastično" padle tudi vrednosti delcev PM10 v Ljubljani, za koliko, pa ni razkril. Prav tako ni želel povedati, na katere ceste se je preusmeril promet po zaprtju dela Slovenske ceste: "Kot smo obljubili, bomo to storili po novem letu, saj prvi mesec ni primerljiv, ker ljudje še iščejo nove poti." Je pa razkril, da je trenutno najbolj obremenjena prometna točka med Celovško, Tivolsko in Dunajsko cesto. Jazbinšek Seršenova pa je zatrdila, da se je kljub preusmeritvi prometa zrak izboljšal tudi na cestah v okolici Slovenske ceste.

Slaba stran zaprtja dela Slovenske ceste je manjši obisk garaže Kongresni trg. "Lahko bi vam povedal za vsak teden, koliko se je znižalo število uporabnikov, pa ne bom, ker bom počakal, da to obdobje mine in da potem ugotovimo, kako so se prebivalci in stanovalci navadili sprememb," je dejal Janković.

Komentarjev 1
  • baksus 10:48 04.december 2013.

    O kakšne klatite, da so koncentracije črnega ogljika bistveno padle, ja kje, na posameznih mikrolokacijah morda ob Slovenski, zagotovo pa ne v okoliških ulicah, kjer se je promet drastično povečal.