Slovenija
8 ogledov

Po zdravje brezplačno v tujino

Zobozdravnik Shutterstock
Brez meja. Zdravnike si bomo lahko izbirali tudi v sosednjih državah, stroške bo krila zavarovalnica. Omejitve. Glede povračila stroškov za posege, ki vključujejo nočitve v bolnišnicah, bo še potrebna odobritev ZZZS.

"Pacienti si bodo lahko samostojno izbrali državo, v kateri bi želeli koristiti zdravstvene storitve, vendar pa bo ta morala biti članica Evropske unije (EU)," evropsko direktivo o prostem prehodu pacientov, ki bo začela veljati konec oktobra, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Stroške zdravstvenih storitev bodo zavarovancem krile zavarovalnice, pri nas Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Predhodne odobritve

Če pogledamo konkreten primer, bomo od jeseni na preglede k ortopedu lahko odhajali tudi v Avstrijo. "ZZZS bo povrnil stroške v višini vrednosti storitve doma, razen če ta ne bo spadala med storitve, za katere bo potrebna predhodna odobritev," pojasnjujejo na ministrstvu. Država namreč lahko še vedno uvede določene omejitve za bolnišnične storitve, ki vključujejo prenočitev ali uporabo visokospecializirane in drage medicinske opreme.

Ali bo v Sloveniji potrebno dobiti predhodno odobritev za vse bolnišnične in visokospecializirane storitve ali le nekatere, še ni znano, pogoji za odobritev pa bodo izčrpane možnosti za zdravljenje pri nas in čakalne vrste, ki bodo presegale dopustno čakalno dobo. Najverjetneje bodo v tujini odobreni tudi postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki jih pri nas ne morejo izvesti v zadostnem obsegu.

Doplačilo zobarjem

Še pred vstopom v EU so številni zaradi nižjih cen in krajših čakalnih dob odhajali k zobozdravniku na Hrvaško. "V večini primerov gre za koriščenja zobnoprotetičnih storitev, za kar pacienti potrebujejo odobren zobnoprotetični načrt; to pri odraslih pomeni povračilo le deset odstotkov stroškov iz obveznega zavarovanja, razliko pa plača zavarovanec sam," razlagajo na ministrstvu. Kriti so namreč le stroški po cenikih in pravilih za doplačila, ki veljajo v Sloveniji.

Magnetne resonance

Sicer pa lahko v državah EU specialistične ambulantne preglede koristimo po že veljavni zakonodaji. ZZZS je leta 2011 povrnil stroške za 78 primerov nebolnišničnih storitev, od januarja do septembra lani pa 39. Večinoma je šlo za preglede z magnetno resonanco v obmejnih krajih v Italiji pa tudi v Avstriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice